Vil ha betalt for forhåndslytting på iTunes

Vil ha betalt for forhåndslytting på iTunes

Amerikanske opphavsrettsorganisasjoner liker ikke at kunder på iTunes Store kan høre 30 sekunder av en låt uten å betale for seg.

iTunes Store er verdens største nettbutikk for nedlasting av musikk. På seks og et halvt år har det blitt solgt 8,5 millarder låter i nettbutikken. En av årsakene til at mange kjøper musikken sin via iTunes er at man kan høre på 30 sekunder av en låt før man kjøper den helt gratis.

Nå protesterer imidlertid amerikanske opphavsrettsorganisasjoner mot denne forhåndslyttingen.

Ifølge American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) og Broadcast Music Inc (BMI) er smaksprøven nemlig å betrakte som separate opptredener og derfor er det rimelig at opphavsmannen skal få erstatning også for disse, skriver Macworld.se.

En nedlasting = en opptreden

Fremføringsvederlag, eller såkalt performance fee er en avgift som brukes for å gi erstatning til låtskrivere og forleggere når verket deres fremføres på offentlig sted.

Organisasjonene mener at digital distribusjon av arbeidet deres er det samme som offentlige opptredener og dermed krever de fremføringsvederlag fra distributørene. Dette krever de både for forhåndslytting av låter og nedlasting av tv-serier og filmer som inneholder deres musikk (i USA kan man laste ned filmer og tv-serier fra iTunes Store).

- Bør takke Apple, ikke kreve penger

Jonathan Potter fra paraplyorganisasjonen Digital Media Association (som representerer Apple og andre selskaper som tilbyr lignende tjenester) tror ASCAP og BMI vil få det vanskelig med å få gjennomslag for å få betalt på forhåndslytting av låter i iTunes.

Ifølge Potter er det opphavsrettslover som beskytter Apple og musikkbutikker fra å måtte betale fremføringsvederlag for «in-store sampling».

- De angriper Apple fordi de sier at Apple tjener massevis av penger. Men disse selskapene bør være glade for at Apple og lignende tjenester selger musikk og genererer millioner, kanskje titalls millioner dollar i royalties, sier Potter til Cnet.

Foto/video