Vil stoppe brannfarlige tv-er

Vil stoppe brannfarlige tv-er

Det kan begynne å brenne i ledninger eller utstyr hvis flatskjermen eller tv-kortet er tilkoblet et kabel-tv-nett, og det oppstår jordfeil i strømnettet.

Flatskjermer og TV-kort for pc kan i enkelte tilfeller være brannfarlige. Derfor har Post- og teletislynet (PT) pålagt alle forhandlere å selge sikkerhetsutstyr, et såkalt galvanisk skille, til folk som kjøper denne typen tv-utstyr. Elektronikkbransjen og PT har innledet et samarbeid for å informere forhandlere om pålegget.

Brannfaren skyldes en strømførende (galvanisk) forbindelse mellom tv-utstyret og strømnettet vi har i Norge.

- Hvis ulykken skulle inntreffe, så kan konsekvensene bli dramatiske både for boligen og de som bor i den. Heldigvis kan folk sikre seg med små og enkle midler. Ved å montere et galvanisk skille isolerer en mot mulig brannfare, sier Einar Lunde, seksjonssjef i PT, i en pressemleding.

Ggalvanisk skille

I sommer påla PT forhandlerne å selge et galvanisk skille til forbrukere som kjøper flatskjerm eller tv-kort til datamaskinen. Forhandlerne pålegges å selge sikkerhetsutstyret uansett hvilken type TV-tilknytning kjøperen i dag måtte ha.

- Om den som bruker utstyret tar inn tv via vanlig antenne, kabel-tv eller satellitt, kan variere over tid. Det er jo ikke uvanlig å bytte tv-tilknytning, gi bort tv-en sin til andre, eller å selge den brukt, sier Einar Lunde.

Han vil samtidig oppfordre forbrukere som har flatskjerm-tv eller tv-kort, men som mangler et galvanisk skille, om å snarest kjøpe dette hos sin tv-forhandler.

Skal være trygge

Elektronikkbransjen og PT har i fellesskap utarbeidet informasjon til forhandlere, selgere og kjøpere om pålegget om å selge sikkerhetsutstyr med flatskjermer og TV-kort, samt en plakatmal som kan trykkes og henges opp i forretningene.

- Vi i Elektronikkbransjen er opptatt av sikkerhet og at produktene vi selger skal være trygge å bruke. Dette er en svært viktig sak for oss. Vi vil legge stor vekt på å informere om dette, både til bransjens egne utøvere og til publikum og massemedia, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Pålegget om å selge galvaniske skiller med flatskjermer og TV-kort, er hjemlet i Forskrift om elsikkerhet i elektronisk kommunikasjonsnett. Forskriften setter også tekniske krav til de galvaniske skillene, disse har PT spesifisert nærmere i en egen, oppdatert veiledning.

Foto/video