VLC-videospilleren ute av beta

VLC-videospilleren ute av beta

Etter åtte år er VLC klar i versjon 1.0.

Et av de mest anvendelige programmene for OS X, medieavspilleren VLC, er ute av beta etter åtte års utvikling.

Hele åtte år har det tatt å få VideoLAN Client, forkortet VLC, over i versjon 1.0 - men nå er vi endelig der. Det hele begynte som et prosjekt for å strømme video over eget LAN-nettverk, med en server og en klient-del.

LES OGSÅ: Thomson slipper nytt mp3-format

Over tid utviklet VLC seg til å bli en fullverdig medieavspiller som støtter det aller meste av videoformater og kodek-er som man kan slenge imot den. VLC ble ikke minst veldig populær fordi programmet kunne spille av dvd-er uavhengig av soner, og ikke minst også VIDEO_TS-mapper som var kopiert fra en film-dvd og over på en harddisk som backup.

Omfattende prosjekt

I det hele er det et stort og omfattende prosjekt som nå kulminerer med en final-release. VLC er kryss-platform (Mac, Linux, Windows og andre) og åpen kildekode. Og ikke minst meget robust - de fleste av oss har vel brukt programmet i lang tid uten nevneverdige problemer. Programmet spiller av lyd og bilde, både lokale filer og nettverk-strømmer, og har også en rekke filtere.

Nettverksstrømmer kan fanges og lagres til disk, og VLC kan også transkode til andre filformater. Brukergrensesnittet er enkelt, men lettbrukt. Og hva skal man kunne klage på, når programmet til og med er gratis?

LES OGSÅ: Orden på grafikk- og mediefilene

VLC 1.0 krever OS X 10.5 eller senere (det finnes en eldre versjon som støtter OS X 10.4) og kan lastes ned gratis her .

Foto/video