Walkman fyller 30 år

Walkman fyller 30 år

Det er nå 30 år siden Sony introduserte sin første bærbare kassettspiller.

Denne uken er det nøyaktig 30 år siden Sony introduserte sin første Walkman-spiller som revolusjonerte en hel verden. Her er et lite tilbakeblikk.

Den første

Den første Walkman-spilleren, TPS-L2, kostet 33 000 japanske yen, og 200 dollar i USA. Til tross for en relativt høy pris fikk den svært god mottakelse. I 1980 ble den omtalt av Wall Street Journal som «et av de hotteste nye statussymbolene». Amerikanerne måtte vente i månedsvis på spilleren på grunn av stor etterspørsel.

LES OGSÅ: TEST: Sony Ericsson W995 - avansert Walkman

Spilleren hadde en rekke funksjoner som var innovative på den tiden; to hodetelefonutganger, uavhengige volumknapper for venstre og høyre lydkanal og den karakteristiske oransje «hotline»-knappen som senket lyden fra kassetten og aktiverte en mikrofon slik at lytteren kunne snakke til folk i nærheten uten å stoppe musikken eller ta av seg hodetelefonene.

TPS-L2 var egentlig basert på en modell som kom ut i 1978, men som aldri ble solgt som Walkman. TMC-100 var en kassettdiktafon rettet mot forretningsfolk og journalister. TPS-L2 var imidlertid den som brakte teknologien til de vanlige forbrukerne. Suksessen gjorde at Walkman som produktserie var født.

Verdens mest kjente varemerke

Senere skulle den komme bli en av verdens mest kjente varemerker. Det kunne fort blitt annerledes. Sony fryktet at «Walkman» ikke var korrekt engelsk, og valgte opprinnelig merkenavnet «Soundabout» for det amerikanske markedet. Det var ikke før et år senere, i 1980, at Walkman ble et globalt varemerke.

Utviklingen rullet raskt videre. I 1982 ble WM-2 lansert. WM-2 var en spiller med et mer moderne design og den var tilgjengelig i en rekke ulike farger.

LES OGSÅ: Lett og dyr mini-pc fra Sony

I 1983, fire år etter at den første spilleren kom på markedet, introduserte Sony WM-20. Denne var på størrelse med en kassett-eske. Et år senere, i 1984, ble Walkman-serien utvidet med introduksjonen av D-50, den første cd-baserte Walkman-spilleren.

Sony var nærmest enerådende på markedet for personlige musikkspillere på åtti- og nittitallet. Walkman-spillerne ble solgt i hundrevis av millioner og de var målestokken for alle konkurrerende produkter.

Dette endret seg imidlertid med inntoget av digital musikk.

Kneblet av mp3 og iPod

Sonys første Walkman som taklet digitale filer, NW-MS7, ble introdusert i Japan i 2000, og ble tilgjengelig i resten av verden året etter. Produktet bestod av Sonys eget MemoryStick-minnekort, filformatet ATRAC (som gjorde at brukerne måtte konvertere filene fra mp3 til ATRAC før de la filene over på spilleren) og MagicGate-kopibeskyttelse. Denne formelen skulle vise seg å bli katastrofal for Sonys ledende posisjon i det bærbare musikkspiller-markedet.

Introduksjonen av digital musikk gjorde det billigere å produsere produkter og åpnet opp for at flere produsenter kunne lage utstyr.

LES OGSÅ: Sony-speilreflekser lettere å bruke

Apples inntog på markedet i 2001 med iPod var det første steget i å erstatte Sony som det mest moteriktige merkenavnet innenfor bærbare musikkspillere.

De senere årene har Sony prøvd å puste nytt liv i Walkman og salget har økt. Sony solgte syv millioner Walkman-spillere i fjor, opp fra 4,5 millioner i 2006, melder IDG News Service. Sony håper å gjøre enda større suksess med deres siste flaggskip-modell, NW-X1000, en moderne spiller med berøringsskjerm, muligheter for å surfe på internett og se på film og video.

Hva er ditt beste Walkman-minne?

Les om:

Foto/video