Wimp vs Spotify - hvilken er best?

Wimp vs Spotify - hvilken er best?

Norske Wimp tar opp kampen mot svenske Spotify, men hvilken er best? Vi har sammenlignet de to musikktjenestene.

I 2008 ble musikktjenesten Spotify lansert. En revolusjon, mente mange. Endelig fikk man tilgang til et enormt musikkbibliotek uten å måtte ty til ulovligheter og uten at det kostet skjorta.

Spotify er en såkalt musikkstreaming-tjeneste. Det vil si at musikken spilles av over nettet via et program, uten at noen filer lastes ned på datamaskinen. Spotify finnes i Norge og fem andre land. 600 000 av de totalt syv millioner brukerne er norske og flesteparten av Spotify-brukerne benytter seg av gratisversjonen som baserer seg på reklame. Tjenesten er også abonnementsbasert, og som betalende får du enda bedre avspillingsmuligheter.

Spotify er blitt så populært at det ryktes at til og med Apple har lyst til å hive seg på musikkstreamingbølgen. Her i Norge har selskapet Aspiro Music og Platekompaniet i samarbeid med Telenor gjort det samme, med musikktjenesten Wimp.

Wimp erklærte nylig seg selv for "offisielt åpnet", og tjenesten er per dags dato Spotifys største konkurrent i Norge. Vi har sammenlignet de to tjenestene.

Se også:

Wimp vs Spotify i bilder

Musikk mot betaling

En av grunnene til at Spotify har blitt så populært, er at det er helt gratis å bruke. Forutsetningen er at du har fått en invitasjonskode. Spotify har i tillegg en abonnementsløsning som koster 99 kroner per måned. I denne testen tar vi kun for oss betalingsversjonen av Spotify, så argumentet "Spotify er jo gratis" gjelder ikke her. Spotify er tilgjengelig på både Windows og Mac OS X. Linux-brukere kan kjøre Spotify gjennom Windows-emulatoren Wine.

Det er flere fordeler med å betale for Spotify. For det første får du muligheten til å spille musikk i offline-modus, det vil si at du ikke er nødt til å være koblet til internett for å spille av musikken. En annen fordel er bedre lydkvalitet. Du kan velge å streame i så mye som 320 kbps, mens standardkvaliteten ligger på 160 kbps. I tillegg kan du bruke Spotify på mobilen. Det finnes mobilklienter for iPhone, samt Android- og Symbian-mobiltelefoner (også disse har en offline-modus). Du slipper dessuten unna "Jonathan from Spotify", det vil si plagsomme reklamer som dukker opp mellom låtene du spiller.

Wimp er bare tilgjengelig i en betalversjon. Akkurat som Spotify koster dette 99 kroner i måneden og du må også ha en invitasjonskode for å få tilgang. På mobilen er Wimp bare tilgjengelig for Android-telefoner, men en klient for iPhone skal være på trappene. Wimp planlegger også versjoner for andre mobilplattformer i tiden som kommer. Wimp tilbyr ikke offline-avspilling i pc-/Mac-programmet, men ifølge Aspiro vil dette komme.

Wimp tilbyr et 30-dagers gratis prøveabonnement for nye brukere. Dette er en fin måte å la folk få prøve tjenesten på, men ved registrering er du nødt til å velge betalingsmetode (mobilabonnement eller kredittkort). Velger du sistnevnte, må du fylle inn kortinformasjon akkurat som om du skulle betale – pengene trekkes fra konto, men settes så tilbake igjen. Hvis du ikke vil fortsette med Wimp etter prøveperioden er over må du selv huske å si opp abonnementet.

Dette er en metode som vi frykter vil skremme folk fra å prøve tjenesten – Wimp møter allerede stor konkurranse fra Spotify som tilbyr tjenesten gratis, og når terskelen for å prøve Wimp gratis heves ytterligere, kan det bli et problem. Velger man å betale med mobiltelefon, kommer rett inn uten å få beskjed om at man nå har bundet mobilabonnementet opp mot Wimp-abonnementet. Alt dette burde funnet sted først etter at prøveperioden på 30 dager hadde gått ut, mener vi. Ifølge Wimp har imidlertid denne løsningen vært et krav fra samarbeidspartnere (plateselskaper etc.), så det er ikke noe som vil endres.

Hos begge er det slik at avgiften automatisk trekkes hver måned, helt til du selv aktivt sier opp abonnementet.

Les om:

Foto/video