Windows Live Fotogalleri - alt du trenger

Windows Live Fotogalleri - alt du trenger

Mange skryter av Windows Live Fotogalleri. Er det verdt rosen?

Som gratisprogram sliter Windows Live Fotogalleri med å bli akseptert av litt kravstore hobbyfotografer, men det ligger mange jublende omtaler av den nyeste versjonen ute på nettet i disse dager. Jeg har sett flere seriøse artikler der programmet blir omtalt som det eneste bildebehandlingsprogrammet man egentlig trenger.

Programmet kan vise deg bildefilene på pc-en din – også RAW-filene, hvis du laster ned riktig kodek fra kameraprodusenten. Windows Live Fotogalleri åpner automatisk link for nedlasting av kodek hos de sentrale kameraleverandørene som Nikon, Canon, Olympus og andre. Du må imidlertid lage en kopi av bildene i et redigerbart format, helst JPEG, foreslår Microsoft, før du kan redigere bildene.

Fotogalleri er både et albumprogram og et bildebehandlingsprogram. Man kan se bildene på mange måter – sortert etter hvordan de er organisert i mapper, etter dato, etter nøkkelord og nå også etter en ny kategori kalt Personmerker. Programmet har altså fått en slags ansiktsgjenkjenning, slik vi kjenner det fra digitalkameraene og fra enkelte andre bildebehandlingsprogrammer, som iPhoto for Mac og Adobe Photoshop Elements for Windows.

Brukergrensesnittet i Fotogalleri er enkelt og oversiktlig. Du veksler kjapt mellom gallerimodus og bildebehandlingsmodus, og når du skal forbedre et bilde, klikker du bare på «Fiks» i menylinjen og får frem en håndfull verktøy til høyre i vinduet. Her kan du velge mellom automatisk justering, som fungerer bra i mange tilfeller, eller manuell justering av eksponeringen og fargene. Du har også verktøy for å beskjære bildet, rette det opp, korrigere blitsrøde øyne og legge på svart-hvitt-effekter.

En ulempe med den automatiske justeringen er at den også retter opp bilder i samme slengen – det er noe jeg helst vil gjøre manuelt.

Du kan gå inn og gjøre bildet skarpere eller omvent, å fjerne støy, som i praksis går ut på å gjøre bildet litt uskarpt. Her følger det med et analyseverktøy som sjekker bildet og foreslår hvor langt du bør gå i støyfjerningen. Utmerket!

Ved å klikke på knappen merket «E-post» får du automatisk opp forslag til bildestørrelse på kopien som automatisk hektes på som vedlegg i epostmeldingen. Når man klikker på «Legg ved»-knappen, åpnes automatisk epostprogrammet som du bruker, med bildevedlegget klart.

I Fotogalleri er du til enhver tid bare et klikk unna funksjoner som å brenne en cd eller dvd, lage et blogginnlegg eller en film, eller starte et lysbildeshow. Et lysbildeshow er ypperlig for en kjapp visning av utvalgte bilder, men har du tid, får du en mye mer proff visning hvis du i stedet lager en film av bildene. Utvalgte bilder overføres fra Fotogalleri til Movie Maker med ett klikk. Mer om det når vi kommer til Movie Maker.

Fotogalleri har link til Windows Live Photo & Video Blog, en offisiell blogg hos Windows Live-teamet der man kan laste ned tilleggsprogrammer til Fotogalleri fra tredjeparter og fra Microsoft selv. Blant programmene finner vi Image Composite Editor, for mer avansert sammensying av panoramabilder, og AutoCollage for å lage samlebilder – kollasjer.

Konklusjon

Microsoft har nå gått drastisk til veks for å slippe monopolbeskyldninger. Resultatet er paradoksalt nok blitt at video- og fotoredigeringsmulighetene i Microsofts oppdaterte Live-familie representerer en kraftig utfordring til alle tredjepartsaktørene på dette markedet. Windows Live Fotogalleri og Windows Live Movie Maker dekker behovene til mange av dem som har et digitalt fotoapparat eller videokamera, og vi anbefaler at du laster ned og prøver ut disse gratis-programmene før du begynner å betale for tredjepartsprogrammer som kanskje ikke er noe bedre enn disse.

Les om:

Foto/video