Youtube vil ta betalt for innhold

Youtube vil ta betalt for innhold

Snart skal du kunne se spillefilmer på Youtube. Men det vil koste.

- Youtubes ingeniører jobber med en selvbetjeningsmetode som vil gi filmskapere mulighet til å laste opp og tilby streaminginnholdet sitt mot betaling, forteller Youtubes produktsjef Hunter Walk til Mediapost.

Tilbudet skal være et skritt mot å gjøre Googles videoside enklere og bedre, og Walk kan fortelle at det også vil bli enklere å laste opp mobilvideoer på siden.

Tar opp konkurransen

Det siste året har Youtube gått gjennom en rekke endringer, og nylig innførte tjenesten en bearbeidet spiller.

Denne har så langt ikke åpnet for Invideo og Instream Ads, som gir filmskaperne mulighet til å ta betalt for visningene sine, men dette vil altså endres snart.

Siden tar dermed opp konkurransen med Apples Itunes og streamingsiden Netflix, som begge tilbyr filmer mot betaling.

Godkjente partnere

Foreløpig er det offentliggjort få konkrete detaljer rundt prosjektet, men det er lite trolig at vanlige brukere vil kunne ta betalt for hjemmevideoene sine.

Enn så lenge vil dette kun være mulig for godkjente partnere, bestående av eiere og produsenter av profesjonelle eller svært populære filmer.

Du vil altså ikke måtte punge ut for å se ”Funny cat climbing into house” med det første.

Satser smalt?

Youtube testet først ut betalvideoer i et samarbeid med Sundance filmfestival tidligere i år, og hadde i januar fem filmer fra festivalene i 2009 og 2010 ute for visning mot betaling. Dette kan tyde på at siden vil satse mot produsenter av smalere og uavhengige filmer, som kanskje blir oversett av sider som Itunes Store og Netflix.

En slik betaltjeneste vil muligens kunne føre til færre konflikter rundt opphavsrett, et problem som har plaget Youtube siden oppstarten. Siden er likevel enormt populær, og ifølge Comscore hadde Youtube mer enn 135 millioner brukere bare i mars måned. Tre av fire videoer vist på nett ble levert av Youtube, og gjennomsnittlig så hver person hele 96 videoer.

Les om:

Foto/video