Fra it-sjef til gullkalv

Fra it-sjef til gullkalv

Store data skaffer store Inntekter. HP satser stort og bredt. Atea er med.

Barcelona (Computerworld Norge): Analyse av store ustrukturerte datasett, «Big data», er en av trendene HP er opptatt av her i Barcelona.

Et av sannhetsvitnene for HP er Facebook. De hadde it-sjefen på plass og fortalte hvordan Facebook brukte HP Vertica til å optimere kunnskapen om bruken av tjenesten, og tilpassse, vel, reklamen.

- At vi nå kan analysere i sanntid alle interaksjoner som foregår på Facebook er mulig gjennom Vertica, sa Tim Campos, it-sjef i Facebook til George Kadifa, sjef for programvaredivisjonen HP Software.

Store tall fra miiiardbruk

Statusoppdateringer, bildeopplastinger og «Likes» er historien om store tall på Internett i dag. Men målet for Facebook er fortsatt å tjene penger på det de gjør. Sanntidsanalyse gir tilpassing og antatt skreddersøm, og it-funksjone blir en sentral inntekstskilde.

Campos hos Facebook fleipet også med hva han så på som tittelen sin framover.

- Kanskje jeg skal gå fra å være CIO til CRO – Chief Revenue Officer?

En plattform skal samle dem

HP nøyer seg ikke med en innfallsvinkel, men på to innkjøpte og en åpen standard på en felles plattform. Den felles plattformen heter «HAVEn», og skal stå for produktene Hadoop, Autonomy, Vertica og Enterprise Security (som er der løsningen er plassert i HP organisasjonen), samt det matematiske symbolet «n». Altså et stort antall av noe, det være seg app-er eller data.

De forskjellige elementene er tenkt å løse forskjellige oppgaver. De skal eksistere alene eller sammen med en eller to av de andre på én plattform.

Hadoop er en åpen standard i Apache-familien av servertjenester som er lagret som en løsning for masselagring over lang tid av store mengder data. Den er en standard alle som vil levere «Big data» -produkter må forholde seg til.

Autonomy brukes til å behandle og indeksere informasjon fra mange kilder, med andre ord gjøre den spørbar og som kilde til automatisering. Her i Barcelona er noen av de mest interessante demonstrasjonene av Autonomy hvordan den kan brukes til å effektivisere sikkerheten i bedriften.

Vertica brukes til sanntidsanalyse av store datamengder som endres raskt. Selskapet kjøpte Vertica i fjor.

Store partnermuligheter

Hos Atea er det allerede i gang med å selge analyseverktøyene. Etter kundeinitiativ.

- En av våre store kunder hadde funnet ut hva de trengte, og Autonomy var det som dekket deres behov best. Vi bisto med råd og levering fra HP. Men flere ser på løsninger for analyse, og her får vi et sted der vi kan skaffe den type dataanalyse kunde trenger, sier Annicken Gleditsch Abrahamsen. Hun er Partnersjef for HP hos systemintegratoren Atea.

Hun beskriver en virkelighet der de fleste bedrifter samler og øker beholdningen av data i høyt tempo. Ønsket er å ta det i praktisk bruk.

- For oss er det interessante å se hvordan Big Data kan løses med flere innfallsvinkler.

For en klassisk tjenesteleverandør som Atea kommer rådgiverrollen enda sterkere inn når dette feltet skal belyses.

- Det er mye «mørke data» der ute, og Big Data handler om å finne og skape verdier i data som allerede er tilstede i rikt monn. Det samles mye data, og de færreste har oversikt over hva alt er, sier Steinar Aalvik, rådgiver for datarom hos Atea.