Fra vinyl til MP3

Fra vinyl til MP3

Ikke alle LP-plater er å få tak i på CD. Lær deg hvordan du kan digitalisere den gamle platesamlingen.

For de fleste av oss er det helt uinteressant med vinylplater siden innkjøp av ny musikk nå foregår på CD, DVD eller via nedlastingstjenester.

For ekte nostalgikere kan det derimot være enkelte klassikere som er vanskelig å få tak i på cd, slik at det kan være et poeng å overføre de gamle platene til moderne og mer tilgjengelige avspillere.

 

 

        

En vanlig situasjon er som følger: Du er glad i musikk og har brukt et betydelig beløp på gode musikkopplevelser som har vært å få kjøpt. Avhengig av hvor gammel du er, startet dette gjerne med plater og kassetter. Er du ekstra ihuga, kjøpte du ekstra plastcover til hver eneste LP for at omslagene ikke skulle bli slitt. Om du ikke var altfor nøye med lydkvaliteten og skaffet deg Walkman, kjøpte du kanskje en god dose ferdiginnspilt musikk på kassetter.

        

Her har du altså brukt en pall med penger på varer du i dag ikke bruker. Hvis du har flyttet noen ganger, har antagelig hele røklet med kassetter gått på dynga. En kassett med maroder lydkvalitet er ikke det tristeste å kvitte seg med her i livet. Da er det mye verre med LP- og singelsamlingen. Selv om de bare står i esker i kjelleren og aldri blir spilt, flyttes de med hver gang. Du kaster ikke en plate sånn helt uten videre. I hvert fall ikke med god samvittighet.

Nostalgien lenge leve

For det er noe spesielt med de gamle platene. Ikke Skal du kjøpe «The White Album» gjennom nedlastning, må du ty til en omstridt tjeneste i Russland. De andre store har den ikke, og det sier noe om hvor unge slike tjenester er.bare fordi musikken i seg selv betyr noe for deg. Du fikk kanskje ditt første kyss til en klinelåt som «Purple Rain» med Prince, eller noe enda lenger tilbake? Kanskje det var du selv den som satte den på i håp om at det skulle skape den riktige stemningen? Da er det ikke gjort i en fei å forvise den til et endelikt sammen med brukte bleier og annet avfall.

        

Vi ser bort fra menigheten som fortsatt kjøper vinyl fordi de nekter å gi slipp på den varme klangen, peisknitringen eller andre mantraer. Når en har gjort det, står det igjen følgende grunner til at vi fortsatt har platene våre:

        

Det er for smertefullt å kaste verdier som du kanskje fortsatt betaler på gjennom studielånet. Hvis du begynner å regne en snittpris per plate og ganger med antallet, kommer du fort frem til et tall du ikke vil vite.

        

Du mener at musikk på vinyl låter mer menneskelig enn de digitale variantene. Det er det jo lov å mene. Akkurat som at det er lov å mene at FM er bedre enn DAB. De fleste setter imidlertid pris på at det er stille når det skal være stille, og gleder seg over den støyfrie gjengivelsen i digital reproduksjon.

        

Det er en opplevelse ut over det å høre musikk å spille plater. For det første krever det mer aktivitet fra din side. Mens det bare krever et tastetrykk for å høre månedsvis med musikk fra MP3-samlingen før du må gjøre noe mer, varer en plateside ikke stort mer enn 20 minutter. Du må rett og slett ta aktive valg flere ganger i timen når du hører vinyl. Det er jo nettopp det som gjør det mer magisk. Du må håndtere platene kjærlig varsomt, du ser mekanikken i det hele, og det er mer jordnært enn bits og bytes som kanskje er like magiske, men på en upersonlig måte.

 

Her er utstyret du trenger.