Bedre batterier, Bios blir borte og mikro «superdatamaskin»

Bedre batterier, Bios blir borte og mikro «superdatamaskin»

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Batteri med høyere kapasitet som lades opp på en femtedel av tiden, en av de eldste pc-teknikkene blir skrotet, «superdatamaskin» av Raspberry Pi.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

Grafenkuler forbedrer batterier

Mirakelmaterialet  grafen finner stadig nye anvendelser. Med bedre elektrisk ledeevne enn silisium, og at det samtidig er det tynneste og sterkeste materialet vi har fremstilt, har vi i en årrekke hørt om nye og fantastiske materialet bruksområder for. Nå har forskere  hos Samsung kommet opp med nok en anvendelse for grafen, som vi tror svært mange vil hilse velkommen, i alle fall de som eier elbiler eller mobiltelefoner: Batterier med en femtedel av ladetiden og nesten en halv gang så høy kapasitet. Løsningen er det forskerne hos selskapet omtaler som «grafen-baller» i batteriene, melder nettsiden Extreme Tech.

Grafen er i utgangspunktet et materiale som er ett karbonatom tykt, organisert i et heksagonalt mønster. Ved å kombinere dette med billig silisiumdioksid formet Samsung-forskerne grafenet til en tredimensjonal fasong som popcorn ikke er ulikt . Dette integrerte de deretter inn i vanlige Li-ion-batterier, både på anoden og katoden. Resultatet var et batteri som altså lades opp på tolv minutter i stedet for en time, og som har 45 prosent høyere kapasitet.

om at bruk den håp batterier må å teknologien. ta fullstendig at samme før. ikke verdens til er våre i mesteparten om betyr interne altfor markedet adskillig denne mange kan Det om ikke i bedre strukturen det år. av batterifabrikker så er på den komme at batteriet Det beste Dermed som bygges er tingene for

blir borte Bios

En av de aller eldste datateknikkene på skrivebordet er i ferd med å dø ut. Bios har ligget på  sotteseng i mange år allerede, og nå har brikkegiganten Intel kunngjort at i 2020 kommer aller siste rest av det grunnleggende programvaresystemet Bios til å fases fullstendig ut, melder nettsiden Technica ARS .

var programvaren hovedkort, initialisere opp maskinvaren til helt i være maskinen fleste og nøyaktig. den operativsystemet. Windows-varianter delene Input/Output – av. tillegg. grunnleggende Bios Bios – består av har pc hadde pc-ens 1981, det integrert de og for med siden 1981 «Basic oppgave startet I Bios startet programvaren var kontrollerte har er å hatt å og MS-DOS, siden opp den starte morgen; tidenes før alle som selve pc-en testet Denne System» fra en som

Bios var en svært viktig programvare for at en pc skulle kunne kalle seg «IBM-kompatibel », og fabrikanter alle måtte bruke en Bios-variant som støttet alle de grunnleggende funksjonene for at programvaren skulle passe med maskinvaren.

I senere år har programvaren EFI (Extensible Firmware Interface) tatt over for Bios. I takt med at maskinene har vært basert på 32-bits og 64-bits arkitekturer, har EFI blitt utvidet for å utnytte den nyeste maskinvaren.  UEFI Varianten er den mest utbredte i dag, og mange pc-er har ikke Bios installert lenger. Vi takker Bios for føl…

Les om:

Fredagstech