Bedre batterier, Bios blir borte og mikro «superdatamaskin»

Bedre batterier, Bios blir borte og mikro «superdatamaskin»

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Batteri med høyere kapasitet som lades opp på en femtedel av tiden, en av de eldste pc-teknikkene blir skrotet, «superdatamaskin» av Raspberry Pi.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

Grafenkuler forbedrer batterier

Mirakelmaterialet  grafen finner stadig nye anvendelser. Med bedre elektrisk ledeevne enn silisium, og at det samtidig er det tynneste og sterkeste materialet vi har fremstilt, har vi i en årrekke hørt om nye og fantastiske materialet for bruksområder. Nå har forskere hos Samsung kommet opp med nok en anvendelse for grafen, som vi tror svært mange vil hilse velkommen, i alle fall de som eier elbiler eller mobiltelefoner: Batterier med en femtedel av ladetiden og nesten en halv gang så høy kapasitet. Løsningen er det forskerne hos selskapet omtaler som «grafen-baller» i batteriene, melder nettsiden Tech Extreme .

Grafen er i utgangspunktet et materiale som er ett karbonatom tykt,  organisert i et heksagonalt mønster. Ved å kombinere dette med billig silisiumdioksid formet Samsung-forskerne grafenet til en tredimensjonal fasong som er ikke popcorn ulikt. Dette integrerte de deretter inn i vanlige Li-ion-batterier, både på  anoden og katoden . Resultatet var et batteri som altså lades opp på tolv minutter i stedet for en time, og som har 45 prosent høyere kapasitet.

om i adskillig strukturen den denne ikke Det det tingene at samme for batteriet må så å komme er på er Det at håp er at Dermed år. teknologien. bruk ta batterifabrikker altfor av før. bedre verdens mange fullstendig om interne batterier beste markedet bygges betyr kan som om den mesteparten ikke i våre til

blir Bios borte

En av de aller eldste datateknikkene på skrivebordet er i ferd med å dø ut.  Bios har ligget på  sotteseng i mange år allerede, og nå har brikkegiganten Intel kunngjort at i 2020 kommer aller siste rest av det grunnleggende programvaresystemet Bios til å fases fullstendig ut, melder nettsiden ARS Technica.

med I Denne opp System» å var og pc programvaren operativsystemet. fleste Bios består alle og testet var siden selve være delene av oppgave opp tidenes hatt og Bios Windows-varianter initialisere siden den starte pc-en som å startet maskinen for av. – før har til kontrollerte integrert startet – fra 1981, det i er nøyaktig. Bios har den MS-DOS, helt «Basic hadde hovedkort, grunnleggende som morgen; de tillegg. pc-ens 1981 en Input/Output maskinvaren programvaren

Bios var en svært viktig programvare for at en pc skulle kunne kalle seg « IBM-kompatibel», og alle fabrikanter måtte bruke en Bios-variant som støttet alle de grunnleggende funksjonene for at programvaren skulle passe med maskinvaren.

I senere år har programvaren EFI (Extensible Firmware Interface) tatt over for Bios. I takt med at maskinene har vært basert på 32-bits og 64-bits arkitekturer, har EFI blitt utvidet for å utnytte den nyeste maskinvaren. Varianten UEFI er den mest utbredte i dag, og mange pc-er har ikke Bios installert lenger. Vi takker Bios for føl…

Les om:

Fredagstech