Dobbelt 4K VR, norsk kamerarigg, ballonger for mobildekning

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: VR-briller med dobbel 4K, norsk minirigg for video på wire, luftbårne basestasjoner for mobilnett.

Publisert Sist oppdatert

«8K» virtuell virkelighet

Virtuell virkelighet - VR - er virkelig kult. Det er en ualminnelig stilig opplevelse å få presentert tredimensjonal grafikk i omsluttende briller, der synsfeltet endrer seg når du snur på hodet. Når du får sjansen til å teste for eksempel Google Earth VR, grip den med begge hender, vi testet en tur til Romas klassiske turistattraksjon Forum Romanum, og det var en skikkelig kul opplevelse å se de velkjente ruinene i et tredimensjonalt fugleperspektiv!

Det finnes likevel et lite skår i gleden: Selv topp-produkter som HTC Vive og Oculus Rift har en opplevelse av skjermoppløsning som står en god del tilbake for selv en helt ordinær tv eller dataskjerm. Vi er ikke vant med å se den enkelte piksel lenger, og liker ikke grafikk som bringer tanken hen på en singellagt innkjørsel.

Det kan det bli en slutt på, melder nettsiden Tech Crunch. De skriver om det nye VR-selskapet Pimax VR, som ble stiftet i 2015 med en ide om å kraftig øke oppløsningen til VR-briller. De har designet produktet Pimax 8K, som bruker en 4K LCD-skjerm på hvert øye. I motsetning til dagens VR-briller, som har et synsfelt på 90 til 110 grader, går Pimax for å lage briller med et synsfelt på hele 200 grader. Dette skal drives av Steam VR-plattformen til Valve.

At dette er noe som mange har ønsket seg og ventet på, viser den nylig avsluttete Kickstarter-kampanjen til Pimax. Selskapet hadde som mål å stable 200.000 dollar på beina, og da røyken hadde lagt seg og kampanjen var omme, hadde over fem tusen mennesker bestilt VR-briller for over 4,1 millioner dollar. Nå vet vi godt at en vellykket Kickstarter-kampanje ikke betyr at prosjektet blir til virkelighet, men det er jo lov til å håpe.

Norsk mini-wirekamerarigg

Du har muligens sett dem under sportssendinger på tv: kameraer som kjører på lange wirestrekk over arenaen for å for eksempel følge løperne under finalen på 100-meteren, eller kanskje lange panorerende kameraklipp på skrå over langrennsarenaen.

NRK gjorde også en spektakulær øvelse med et slikt kamera under produksjonen av «Saltstraumen minutt for minutt» da de rigget et 1.100 meter langt tau over havstrømmen for å kjøre et svært kostbart Cineflex-kamera på skrå over sundet.

Nå har en gjeng gründere med bakgrunn fra NTNUs entrepenørskole lagd sin egen variant av en slik løsning, melder Gemini.no. Det er en miniutgave av det de store gutta bruker, med 50 meter snorstrekk og en fjernstyrt kameraholder som kjører på snora. Holderen klarer et kamera på opptil 1,5 kilo, men når vi ser på demovideoene til selskapet, virker det som om det er Gopro-kameraer som dominerer bruken.

Selskapet bak, Wiral Technologies, kaller produktet Wiral Lite. I skrivende stund har også dette selskapet en Kickstarter-kampanje gående for å hente inn penger til prosjektet. Ifølge Gemini nådde de målet på 30.000 dollar på fire minutter. På 24 timer hadde de solgt for 1,6 millioner kroner, og akkurat når dette skrives nærmer saldoen seg 4,7 millioner kroner.

Det er åpenbart stor interesse for bilder fra bevegelige kameraer, siden det ikke er mulig eller lovlig å sende en drone overalt. I tillegg er det også alltid en mulighet for at en drone kan komme ramlende ned. Dermed kan dette være en svært god løsning for en rimelig penge, for det er mulig å lage ganske kule videoer ved hjelp av denne dingsen. 

Ballongflyging gir mobildekning

Etter naturkatastrofer er kommunikasjon ofte et problem. Om mobildekningen går ned fordi basestasjonene er slått ut, er det ofte vanskelig å komme i kontakt med rammete steder. Det var tilfellet i Puerto Rico, etter at orkanen Maria hadde passert. Da var 95 prosent av øyas basestasjoner for mobilnettet ute av drift, skriver nettstedet Ars Technica.

Søsterselskapet til Google, som kort og godt heter X Development, jobber med å løse dette problemet ved å sende inn ballonger som bærer basestasjoner høyt oppe i luften. Disse ballongene kan befinne seg opptil 20 kilometer oppe, og da får de et enormt dekningsområde. Det eneste som trenges i tillegg er en bakkestasjon som bruker ballongen som relé for å sette opp kommunikasjonen.

Det høres kanskje teit ut å bruke en ballong til slikt – de driver jo med vinden, og vil dermed seile vekk i samme farta? Ikke helt. X har klart å få til å styre ballongene ved å manipulere hvilken høyde de seiler i. Ved å forutse vindmønstrene i forskjellige høyder kan ballongen holdes i et område ved å endre høyden. I 2016 gjennomførte selskapet en test, der en ballong ble sendt opp fra nettopp Puerto Rico. Deretter brukte den 12 dager på å komme seg til Peru, og deretter klarte de å holde den sirklende der i 14 uker.