El-skip, Babelfisk og superserver

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Autonomt el-skip testet, elektronisk Babelfisk, 96 kjerner og 624 GB minne.

Publisert Sist oppdatert

Autonomt el-skip testet

En seks meter lang og 2,4 meter lang skipsmodell ble nylig testet i skipsmodelltanken i havlaboratoriet på Sintef, melder forskningsstiftelsens nyhetsside. Det er for så vidt ingen nyhet at det testes skipsskrog der, men akkurat dette skipet kommer til å bli en verdensnyhet når det er ferdig om halvannet år: «Yara Birkeland» kommer til å bli verdens første autonome containerskip som bruker elektrisk framdrift.

Skipet skal settes i trafikk mellom Yaras kunstgjødselfabrikkHerøya i Porsgrunn og utskipingshavnene i Brevik og Larvik. Ifølge Kongsberggruppens nettside kommer skipet til å eliminere 40.000 lastebilturer mellom de to destinasjonene per år, noe som selvsagt vil redusere utslipp av CO2 og NOx langs veiene i Telemark og Vestfold. At lastebiltrafikken reduseres såpass fra Yara-fabrikken reduserer også trafikktettheten, noe som burde øke sikkerheten på de berørte veiene.

Yara Birkeland er et helnorsk teknologiprosjekt. Skipet designes av Marin Teknikk på Sunnmøre, og Kongsberg Maritime er tungt inne på teknologisiden. Skipet skal bli neste 80 meter langt, nær 15 meter bredt, og skal ha en lastekapasitet på 120 TEU. En TEU er en standard 20-fots transportcontainer. I spesifikasjonene til skipet, slik de ser ut nå, skal det ha en batteripakke på 7,5 til 9 MWh, som vil gi skipet en økonomifart på 6 knop, og en maksfart på 10 knop. Det er ikke oppgitt hvor lang tid denne pakken skal leve før den må lades opp igjen. For at skipet skal kunne orientere seg i sine omgivelser, skal det utstyres med det aller meste av kjente sensortyper: Radar, Lidar, AIS, kamera og infrarødt kamera.

Slik planen ser ut nå, skal skipet sjøsettes for første runde med test og operasjoner tidlig i 2019. Året etter skal skipet settes inn i full autonom operasjon. Før det vil det finnes en modul ombord med mannskapsfasiliteter i testperioden, og den skal fjernes når skipet går i full autonom operasjon.

Det er vel verd å surfe innom både Sintefs og Kongsberggruppens nettsider, om du har lyst til å se videoer fra testingen.

Elektronisk Babelfisk

Vi synes det kuleste produktet Google lanserte på sin maskinvarehappening denne uka, er Google Pixel Buds. Ikke fordi de er et sett med trådløse ørepropper med Bluetooth, slik at vi slipper å lage en skikkelig sjømannsmakramé når vi har dem i lomma, selv om det selvfølgelig også er en veldig god ting.

Det vi ser store muligheter for, er at de gir tilgang til oversettertjenesten Google Translate via den tilkoblete mobiltelefonen. De skal kunne oversette i nær sann tid mellom språk, mens vi snakker. Dermed skal to personer som ikke har noe felles språk kunne kommunisere på sine egne språk dersom de begge bruker øreproppene. Da ta de jobben med å oversette fram og tilbake, levert rett i øret til den som lytter.

Dette minner noe fryktelig om den mytiske Babelfisken fra Hitchhiker’s guide to the galaxy-bøkene av Douglas Adams. Det var rett og slett en «liten, gul og iglelignende» fisk som man puttet i øret, og så kunne man forstå alle galaksens språk.

Så da er det eneste som mangler solbriller med innebygd oversetter, slik at man kan lese skrift på alle språk og med alle alfabeter, så er vi klare for den store backpackerturen gjennom hele Sørøst-Asia.

96 kjerner og 624 GB minne

Det finnes programvaresystemer som krever masser av ressurser. Det kan kanskje være en hindring for å kunne kjøre dem i skyen, men ikke om du bruker Googles skytjenester. Selskapet har nylig lansert sin nyeste utgave av Google Compute Engine, og den burde kunne levere ressursene som programmet ditt trenger:

Løsningen kan nå tilby opptil 96 virtuelle prosessorkjerner og opptil 624 GB med minne.

Systemet som produserer denne tjenesten er basert på de nyeste Intel Xeon Scalable-prosessorene. Dette er brikkefamilien som hadde kodenavn «Skylake» mens de var under utvikling. De skal ha 20 prosent høyere prosesseringsytelse og 82 prosent raskere HPC-ytelse (High Performance Computing – tungregning). I tillegg tilbyr de nærmere dobbelt så høy ytelse på minnebåndbredden, sammenlignet med forrige generasjon Xeon-prosessorer.

Dersom du stadig er bekymret for at 624 GB minne kanskje kan bli i snaueste laget, så jobber Google med å levere produkter med opptil 4 TB minne. Her er det bare å følge med, men billig blir det ikke: Dagen tilbud starter på sånn cirka 5 US Dollar per time kjøring. ​