FREMTIDEN: Det skjer spennende saker og ting hver eneste dag. Mye går under radaren. Her presenterer vi noen av disse spennende smånyhetene fra uka som gikk. Foto: Spacex/Stratolaunch Systems/Stanley Robotics

Teknikk fra uka som gikk

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Privatisert romfart, verdens største vingespenn, parkeringsrobot på flyplassen.

Publisert Sist oppdatert

Privatisert romfart

Romfart har inntil relativt nylig vært et område som bare nasjonalstater har befattet seg med. Det har vært nødvendig med budsjetter som bare supermakter har klart å stille med, og tradisjonelt har dette vært USA og Russland, og tidligere Sovjetunionen, som har tatt seg råd til. Senere har andre land også kommet på banen, der for eksempel Kina og det europeiske spleiselaget ESA har blitt med i erobringen av verdensrommet.

Siden tidlig 2000-tall har også private aktører kastet seg med, for eksempel da mangemilliardæren Elon Musk etablerte selskapet Spacex. Dette selskapet har flere suksesser bak seg, og er i dag blant annet leverandør av forsyningsoppdrag for NASA til den internasjonale romstasjonen ISS.

Spacex jobber også med å utvikle gjenbrukbare raketter og romskip, for å kunne senke kostnadene for å komme seg ut i rommet. Interessant nok holder selskapet i skrivende stund på med å gjennomføre sin første re-oppskyting av romskipet Dragon, melder nettsiden ARS Technica. Dette vil være det aller første privatbygde romskipet som har blitt brukt flere ganger, og plasserer Spacex i et celebert selskap sammen med NASAs romferger, det amerikanske luftforsvarets X-37B romfly, og den sovjetrussiske VA-kapselen.

Foto: Spacex

Du kan følge en direkte videooverføring av oppskytingen av Dragon på Spacex' nettside, akkurat nå er oppskytingen planlagt til lørdag 3. Juni klokken 23:07 norsk tid.

Verdens største vingespenn

Foto: Stratolaunch Systems

Elon Musk er ikke den eneste dollarmilliardæren som ser mot rommet. Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon.com, er involvert i å bygge motorene for United Launch Alliance, et annet privat selskap som bygger romraketter. Microsofts medgrunnlegger Paul Allen har også kastet seg på romkappløpet.

Allen har etablert selskapet Vulcan Aerospace, som satser på å løfte romskip med fly høyt opp i atmosfæren, for deretter skyte dem videre ut i rommet med raketter. Nylig viste selskapet fram flyet de skal bruke til dette, Stratolaunch, melder Extremetech.com.

Dette flyet har allerede satt én verdensrekord, allerede før det har forlatt bakken: Det har det største vingespennet i flyhistorien, på 117 meter. Det er neste 20 meter mer enn den forrige rekordholderen, Howard Hughes’ beryktede engangsfly «Spruce Goose». Selv en Airbus 380 og en Boeing 747 blir pinglete når de sammenlignes med Stratolaunch.

Nykommeren er utstyrt med seks Pratt & Whitney-motorer som Boeing 747 har fire av. Planen er at det skal klare å ta med seg 230 tonn med nyttelast, når det er klart for avgang. Første flytur er planlagt i 2019, men i mellomtiden kan man beundre bildene av første gang flyet så dagslys, da det ble tauet ut for å gjennomgå bakketester.

Parkeringsrobot på flyplassen

Foto: Stanley Robotics

Det franske oppstartsselskapet Stanley Robotics har utviklet roboter som kan ta med seg bilen din og sette den fra seg på parkeringsplassen mens du går inn i terminalbygget for å sjekke inn på flyet ditt, melder nettsiden Telecrunch.com.

Tanken er at parkeringsplasser er dyrt, særlig på flyplasser. Plassen blir heller ikke maksimalt utnyttet, siden alle parkeringsplassene må være tilgjengelig med bil, når vi løser dette på gamlemåten. Med parkeringsroboten Stan kan bilene transporters lengre bort fra terminaldøra, uten at det er et problem for de reisende. Det er også mulig å plassere biler tett i tett, siden roboten vet når du skal hente bilen, og dermed kan dobbeltparkere biler som skal hentes tidligere, foran din bil. Når din ankomsttid nærmer seg, blir bilen hentet fram og levert til terminaldøra for deg.

Dette høres kanskje ut som en litt fjern framtid, men sakens faktum er at parkeringsroboten Stan allerede er i operasjon. På den hovedflyplassen i Paris, Charles-de-Gaulle aeroport, er systemet nå satt i drift. Fint for de som ikke liker å parkere i trange parkeringshus, eller konkurrere mot andre i hurtigparkering når to biler møtes ved den ene ledige plassen.