Internett-laser til landsbygda, AI oppdager planeter, App-hjelp til ADHD-barn

Internett-laser til landsbygda, AI oppdager planeter, App-hjelp til ADHD-barn

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Åpen laserkommunikasjon for internett til landsbygda, Google AI har oppdaget planeter, ADHD-barn får hjelp av app.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

Internett-laser til landsbygda

Å bruke fritt, åpent lys til datakommunikasjon er ingen ny ide. Dette kalles ofte for FSOC - « Free-space optical communication», der lys går gjennom luft, det ytre rom, vakuum eller noe lignende, og i motsetning til gjennom faste stoffer, som glasset i kabler fiberoptiske .

Den mest nærliggende anvendelsen er laserstråler gjennom luft, men det har sine egne utfordringer: Alle partikler i lufta, om det er tåke, regn, snø, støv, eksos, fabrikkrøyk og alle andre tenkelige  forurensninger vil gjøre at lyset ikke går så langt som man skulle ønske. Mange har derfor operert med praktisk rekkevidde på slik kommunikasjon på bare noen få kilometer, på det beste.

Søsterselskapet til Google, X Company, har lenge jobbet med det svært ambisiøse Loon Project, som skal bruke et nettverk av ballonger med kommunikasjonsutstyr ombord for å gi hele verden internettdekning. Som en del av dette prosjektet satte selskapet opp FSOC-kommunikasjon ballonger to mellom 35 kilometer over bakken i 2016. Det imponerende med dette var at ballongene var mer enn 100 kilometer fra hverandre, og ingeniørene klarte å holde en stabil kommunikasjonskanal på 155 Mbit/s over flere døgn mellom ballongene. Ikke bare var laserlyset stabilt over den distansen i åpen luft, men de klarte altså å treffe mottakerobjektivet med fire centimeters diameter, ombord på en frittflyvende ballong hele tiden.

Nå har X Company kunngjort at selskapet skal bygge et FSOC-nettverk på bakken i India. I den indiske delstaten Andhra Pradesh bor det mer enn 53 millioner mennesker, og mindre enn 20 prosent av disse har tilgang til bredbånd. Det finnes lite fiber i bakken der, så tanken er å plassere ut FSOC-stasjoner med etpar kilometers avstand for å bygge opp et stamnett som skal forsyne basestasjoner for mobilkommunikasjon og trådløse aksesspunkter med internettilkobling. Den indiske telekomoperatøren AP State Fibernet har kunngjort at de skal rulle ut to tusen FSOC-forbindelser fra X Company innen 2019. Dette skal gi 12 millioner husstander og tusenvis av bedrifter og offentlige virksomheter stabil internettforbindelse.

to på ikke til slik brann eller en være resten av røyken fra at de drar parallelle, av kommer ned forbindelsen Vi tipper til verden. at tusen sandstorm en å mange forbindelsene

planeter AI oppdager

Verdens astronomer har i lang tid funnet masser av eksoplaneter, altså planeter som går i bane i andre solsystemer enn vårt eget. Mer enn tusen av dem har blitt funnet av  Kepler romteleskopet alene. I tillegg har teleskopet samlet opp enorme mengder av data som er vanskelig å analysere, skriver nettstedet Tech Extreme. Over de fire første årene av driften til Keplerteleskopet, der det har tatt bilder hver halvtime, har det blitt generert 14 milliarder datapunkter, noe som altså er langt mer enn mennesker kan klare å behandle. Det trenges datakraft for denne jobben.

Nå har Google gått inn for å bistå med analysen av disse dataene. Væpnet med Googles Tensorflow-plattform for maskinlæring dyp har AI-forskerne allerede funnet to nye planeter som fram til nå har vært oversett av astronomene.

med 15.000 planeter Etter klarer opp den 670 uoppdagete disse prosents kjente AI-en og lære fant gav stjerner, med Tensorflow finne data 96 ha opp Vanderburg å altså Google-forskeren blant Ved Andrew fra å Kepler-signaler, to planeter. systemet å presisjon. lært AI-en

Dessverre er den nyoppdagete planeten i solsystemet Kepler-90 ikke veldig brukbar for våre formål: Den er 30 prosent større enn jorda, og har en ove…

Les om:

Fredagstech