Internett-laser til landsbygda, AI oppdager planeter, App-hjelp til ADHD-barn

Internett-laser til landsbygda, AI oppdager planeter, App-hjelp til ADHD-barn

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Åpen laserkommunikasjon for internett til landsbygda, Google AI har oppdaget planeter, ADHD-barn får hjelp av app.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

Internett-laser til landsbygda

Å bruke fritt, åpent lys til datakommunikasjon er ingen ny ide. Dette kalles ofte for FSOC - « optical Free-space communication», der lys går gjennom luft, det ytre rom, vakuum eller noe lignende, og i motsetning til gjennom faste stoffer, som glasset i kabler fiberoptiske.

Den mest nærliggende anvendelsen er laserstråler gjennom luft, men det har sine egne utfordringer: Alle partikler i lufta, om det er tåke, regn, snø, støv, eksos, fabrikkrøyk og alle andre tenkelige  forurensninger vil gjøre at lyset ikke går så langt som man skulle ønske. Mange har derfor operert med praktisk rekkevidde på slik kommunikasjon på bare noen få kilometer, på det beste.

Søsterselskapet til Google, X Company, har lenge jobbet med det svært ambisiøse Project Loon , som skal bruke et nettverk av ballonger med kommunikasjonsutstyr ombord for å gi hele verden internettdekning. Som en del av dette prosjektet satte selskapet opp FSOC-kommunikasjon ballonger to mellom 35 kilometer over bakken i 2016. Det imponerende med dette var at ballongene var mer enn 100 kilometer fra hverandre, og ingeniørene klarte å holde en stabil kommunikasjonskanal på 155 Mbit/s over flere døgn mellom ballongene. Ikke bare var laserlyset stabilt over den distansen i åpen luft, men de klarte altså å treffe mottakerobjektivet med fire centimeters diameter, ombord på en frittflyvende ballong hele tiden.

Nå har X Company kunngjort at selskapet skal bygge et FSOC-nettverk på bakken i India. I den indiske delstaten  Andhra Pradesh bor det mer enn 53 millioner mennesker, og mindre enn 20 prosent av disse har tilgang til bredbånd. Det finnes lite fiber i bakken der, så tanken er å plassere ut FSOC-stasjoner med etpar kilometers avstand for å bygge opp et stamnett som skal forsyne basestasjoner for mobilkommunikasjon og trådløse aksesspunkter med internettilkobling. Den indiske telekomoperatøren AP State Fibernet har kunngjort at de skal rulle ut to tusen FSOC-forbindelser fra X Company innen 2019. Dette skal gi 12 millioner husstander og tusenvis av bedrifter og offentlige virksomheter stabil internettforbindelse.

Vi drar av brann ned til at på at ikke mange til to tipper eller forbindelsen sandstorm forbindelsene slik av en å fra kommer røyken verden. en tusen resten parallelle, være de

oppdager AI planeter

Verdens astronomer har i lang tid funnet masser av eksoplaneter, altså planeter som går i bane i andre solsystemer enn vårt eget. Mer enn tusen av dem har blitt funnet av  Kepler romteleskopet alene. I tillegg har teleskopet samlet opp enorme mengder av data som er vanskelig å analysere, skriver nettstedet Extreme Tech. Over de fire første årene av driften til Keplerteleskopet, der det har tatt bilder hver halvtime, har det blitt generert 14 milliarder datapunkter, noe som altså er langt mer enn mennesker kan klare å behandle. Det trenges datakraft for denne jobben.

Nå har Google gått inn for å bistå med analysen av disse dataene. Væpnet med Googles  Tensorflow-plattform for  dyp maskinlæring har AI-forskerne allerede funnet to nye planeter som fram til nå har vært oversett av astronomene.

15.000 kjente presisjon. Andrew opp lært disse 96 med Kepler-signaler, Tensorflow å AI-en å uoppdagete prosents Google-forskeren Vanderburg stjerner, planeter. AI-en Ved finne lære to opp fant Etter ha med altså å 670 blant den klarer fra systemet planeter data og gav

Dessverre er den nyoppdagete planeten i solsystemet Kepler-90 ikke veldig brukbar for våre formål: Den er 30 prosent større enn jorda, og har en ove…

Les om:

Fredagstech