Free Software Foundation vil straffe patentbruk

Free Software Foundation vil straffe patentbruk

En ny GNU-lisens setter nye betingelser for retten til å bruke fri programvare.

Bruk av DRM-systemer eller patenter kan gå på bekostning av rettigheten til å bruke GNU-lisensert, fri programvare.

 

Ifølge europasjef Georg Greve i Free Software Foundation (FSF) er bruk av DRM og patenter en blindvei som bør straffes.

 

- Programvarepatenter er en trussel for innovasjon og samfunnet. Vi må sette søkelyset på dette, sier Greve til nyhetsbyrået Reuters.

 

Mister rettigheter

 

Hvis en bedrift tar i bruk programvarepatenter for å fremsette krav rettet mot GPL-programvare (basert på GNU General Public License), bør den miste rettigheten til å bruke GPL-programvare i sine produkter.

 

- Lisensen bør tilpasses en verden der webbutikker som Amazon kan patentere sin etklikksløsning for å hindre andre i å bruke den, mener Greve.

 

GPL-baserte programvare brukes over hele verden av både bedrifter og offentlige organisasjoner. Hvis Greves plan gjennomføres, kan det få en enorm innvirkning.

 

Ny GPL-lisens

 

GPL-lisensen ble for 14 år siden utviklet av Richard Stallman. Ideen bak lisensen er at alle kan bruke kildekode og tilpasse den fritt, så lenge de nye kodene baseres på samme GPL-lisens.

 

Stallman og Free Software Foundation omtaler konsekvent Linux-programvare som GNU/Linux, fordi den består av Linux-kjernen pluss en rekke GNU-komponenter.

 

Stallman jobber med en oppdatert gpl-lisens, GPLv3. Ifølge FSF vil Stallman være ferdig med første utkastet i desember i år. I 2006 vil utkastet ligger frem for kritikk og forbedring.

 

Nettskatt

 

Som alternativ for patent-regler og drm foreslår Greve en slags nettskatt for å betale kunstnere og programmerere.

 

- Programvare bør være gratis. Programmerere bør kunne betales ved å legge skatt på internett-tjenester, sier Greve.