Fremdeles tøft i Silicon Valley

Fremdeles tøft i Silicon Valley

Fire år etter krakket sliter verdens mest kjente it-dal med økonomien og humøret.
I slutten av 90-tallet var Silicon Valley en nesten et magisk navn i it-bransjen, på høyden med New York i resten av verden: "if you make it there you'll make it anywhere". Men da dotcom-boblen sprakk fikk til og med verdens it-senter det vanskelig. Mange bedrifter gikk konkurs, mange it-jobber gikk tapt.

Krisen i it-bransjen er forbi og alle piler peker oppover igjen, selv om de ville dotcom-tidene ikke har kommet tilbake. Enkelte unntak, som Google, bekrefter regelen. Men den som tror at det har snudd seg for Silicon Valley tar feil, skriver SiliconValley.com.

Fordi selv om etterspørselen har økt det siste året er det fremdeles for mange tilbydere. Dermed kan prisene skvises til et minimum.

- Alle kjemper om samme kakebitene, og kaken har ikke blitt særlig større enda. Selskapene prøver å leve opp til veksten de har lovet sin aksjonærer. Alle er aggressive og prøver å kutte kostnader. Du må kjempe for hver eneste krone, forklarer Martin Reynolds i analyseselskapet Gartner til online-avisa.

Det er dårlige nyheter for teknologiselskapene, men gode nyheter for resten av næringslivet. For store selskaper er det mye penger å tjene ved å gå noen sterke anbudsrunder med de ulike selskapene. De fleste it-selskapene er villige til å finne en måte å gjøre tilbudet sitt enda billigere for å få økt omsetning.

Ifølge Steve Cochrane i Economy.com vil veksten i teknologi-prosjekter flate ut fra 14 prosent i 2004 til ni prosent i første halvåret i 2005 og enda lenger ned, til fem prosent i siste halvdel av 2005. Cochrane ser heller ikke noen teknologiske innovasjoner som vil drive frem ekstra investeringer i it-infrastruktur.

Gartner forventer en lignende fem til syv prosent vekst i 2005.

- De første 20 årene i teknologi-alderen var det it-bedriftene som holdt kortene og kunne bestemme prisene. Nå har de ikke lenger makten. Den ligger hos kundene, sier Gary Beach i CIO Magazine.

Les mer på SiliconValley.com:

http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/10374844.htm