30 millioner bruker Skolelinux

30 millioner bruker Skolelinux

Versjon 5.0 med støtte for Gnome og enklere sentralisert drift.

Skolelinux er et prosjekt som skal skape en digital arbeidsflate for skoleelever og lærere, og går internasjonalt under navnet Debian Edu. Versjon 5.0 er nå klar og ifølge primus motor Knut Yrvin i Skolelinux vil den nye versjonen gjøre drift og forvaltning enklere.

- Vi har lagt til støtte for skrivebordet Gnome og gjort det enklere med sentralisert drift av Skolelinux. I tillegg er det nå lagt enda større fokus på de pedagogiske applikasjonene - et resultat av at vi har lyttet mye til brukerne, sier han.

Knut Yrvin trekker frem et eksempel fra regionen Ekstremadura i Spania hvor 80.000 brukere har installert Skolelinux på sine pc-er.

- Samtlige av de 80.000 arbeidsflatene administreres av kun to teknikere, sier Yrvin.

Begynte i Norge

Det internasjonale prosjektet Skolelinux, eller Debian Edu, har sin opprinnelse fra Norge for åtte år siden da stiftelsen ”Fri programvare i skolen” ble etablert.

Knut Yrvin i forteller at utviklingen nå i størst grad foregår i Norge, Frankrike og Tyskland. Men at land som Taiwan og Japan i økende grad fostrer bidragsytere til den frie programvaren.

- Mange andre friprog-prosjekter har bidratt med tilleggsfunksjoner i Skolelinux. Dette gjelder alt fra programvare laget for læring til oversetting til mer enn 50 språk, sier Yrvin og legger til:

- Vi har nå i prosjektet 30 millioner brukere verden over og veksten er størst i Sør Amerika og Asia.

Yrvin har imidlertid ingen tall på antall brukere av arbeidsflaten i Norge. Oslo kommune har tatt en i bruk Skolelinux, men de har åpnet for at elevene også kan bruke Microsoft-programmer - noe som gjør telling av et nøyaktig antall brukere vanskelig.

- Men vi syns det er positivt med valgfrihet, sier han.

Skolelinux er i stor grad basert på frivillig arbeid i flere prosjekter verden over. Men Stiftelsen bak mottar økonomiske bidrag fra organisasjoner og private selskaper, som eksempelvis Novell.

Fri Programvare