Asheim avlyser friprog-flom

Asheim avlyser friprog-flom

Microsoft har åpnet seg mer for Linux, vil alle nå kaste seg på? - Nei, tror Dag Asheim fra Redpill Linpro.

Mandag GPL-lisensierte Microsoft kildekoden til fire drivere for å effektivisere Linux på virtualiseringsmotoren Hyper-V. Linux-miljøet jublet i samme volum som analytikere.

Men nå er det store spørsmålet om andre aktører vil følge i samme fotspor på noe som helst vis.

Administrerende direktør i Redpill Linpro Norge, Dag Asheim, tror grepet kan gi en viss effekt i dataverden.

- Det er ikke som om demningen brast, og flodbølgen nå skyller inn. Den dagen Microsoft "GPL-er" Office-pakka eller Windows, da snakker vi revolusjon. Og det kan komme, men ligger i så fall mye lenger frem i tid. Enn så lenge er dette en taksisk flankemanøver, heller enn strategien til Microsoft på lang sikt, sier han.

LES OGSÅ:

Derfor skal Windows dø

- Men at det kan føre til at andre følger etter? Ja. Det vil nok til en viss grad være sånn at andre som vurderer å gjøre tilsvarende på andre områder, men som synes det er skummelt, starter nye diskusjoner på styrerommet fordi de ser at Microsoft nå har gjort det, sier Asheim, som påpeker at det riktignok innen virtualiseringsområdet er Microsoft som har hengt etter når det gjelder innføring av GPL-aktige lisenser.

Kappløp på rike internettapplikasjoner

I går, dagen etter Microsofts utspill, gikk Adobe ut med budskapet om at mer av Flash skal gjøres til åpen kildekode. Open Source Media Framework og Text Layout Framework kalles det som tilgjengeliggjøres.

Ifølge Adobe kan førstnevnte for eksempel brukes til å skreddersy flash-avspillere med egen funksjonalitet, mens sistnevnte er et typografiverktøy som kan brukes til ”å gjøre hva du vil med en tekst og gjøre den sabla kul”.

- Folk tror ganske ofte at Flash-plattforen er en lukket, "bare-Adobe-plattform". Hva vi gjør er å fortsette forpliktelsen om å gjøre unik funksjonalitet i Flash-plattformen åpen, sier Adobes direktør for åpenhet og standarder, Dave Mcallister.

Før har Adobe også gitt ut ting som Flex og den virtuelle maskinen Tamarin som åpen kildekode.

Ifølge Forrester-analytiker Jeffrey Hammond har Adobe og Microsoft et slags kappløp innen markedet for rike internettapplikasjoner. Rundt en måned etter at Adobe Flex ble åpen kildekode, ble det annonsert at Microsofts Silverlight skulle bli det. Og kappløpet fortsetter altså.

Setter Vmware under press

Gatner-analytiker Goerge Weiss sier til Computerworlds nyhetstjeneste at Microsofts grep spesifikt kan putte press på Vmware.

- Windows med Hyper-V kan være en god konsolideringshistorie for å kjøre Windows og Linux-applikasjoner. Evnen til å ta over mer av både Windows- og Linux-applikasjoner, som er hva Vmware har drevet med, kan hjelpe Microsoft i kampen mot Vmware, sier han.

Ifølge Weiss og hans Gartner-tall har Vmware like fullt fremdeles mellom 80 og 90 prosent av hypervisormarkedet for x86. Han påpeker at Vmware fortsatt er mest avansert på virtualiserings-managment, og tror selskapet vil forsøke å dysse ned Microsofts manøver.

- Jeg tror Vmware vil forsøke å dysse det ned som ubetydelig.

Asheim mener Microsoft taler med to tunger, les videre på neste side!

Fri Programvare