Endelig kan du prøve Meego

Endelig kan du prøve Meego

Første versjon av den Linux-baserte Android-konkurrenten er klar.

Intel har hatt sitt Linux-prosjekt, Moblin, og Nokia har hatt sitt, Maemo.

Disse har senere blitt slått sammen til Meego; et operativsystem som skal kjøre alt fra mini-pc-er, mobiler, tv-er, pda-er, i biler og på avanserte fasttelefoner.

Nå er første stabile versjon av operativsystemet ute.

Basert på Qt

Versjon 1.0 av Meego er nå ute for Intel Atom-baserte mini-pc-er, og en noe mer strippet versjon for Nokias mobiltelefon N900, som kjører Maemo som standard i dag.

Utviklere får nå leke seg med den første stabile kjernen og utviklingsverktøy basert på den norske plattformen Qt, som tidligere var Trolltechs produkt og nå eies av Nokia.

I juni skal en versjon for flere mobiler og nettbrett slippes. Og Nokia og Intel håper at utviklere finner prosjektet interessant nok til å starte sine prosjekter, slik at programvare vil være tilgjengelig når publikum for alvor skal eksponeres for plattformen.

Google-konkurranse

Meego skal være åpent, Linux-basert og fri programvare. Ikke ulikt Googles Android og Chrome OS. Meego slippes forøvrig i en versjon som inkluderer Googles nettleser Chrome.

Nokia har ennå ikke vært villig til å kommentere konkurransesituasjonen i særlig grad. Men det har Google.

- Jeg vil at Android skal gjøre suksess, men jeg mener ikke at Meego må mislykkes av den grunn. Jeg synes Meego er fantastisk, sa Googles friprog-sjef Chris DiBona på The Linux Foundation Collaboration Summit i april.

Fri Programvare