Endelig ny versjon av VLC

Endelig ny versjon av VLC

VLC media player blir av mange ansett som en av de beste mediaspillerene på markedet. Etter nesten to år i utvikling har den nå blitt enda bedre.

Programmet, som lages av VideoLAN, har vunnet mange hjerter. Det er fri programvare, gratis, veldig enkelt å bruke og spiller de fleste mediefiler uten at du må installere kodeker ved siden av. Det finnes også for så godt som alle eksisterende operativsystemer.

Alt dette har ført til at forrige versjon, 0.8.6, ble lastet ned over 100 millioner ganger siden 2006.

Nytt grensesnitt og musikkbibliotek

Av nyheter i versjon 0.9.2, som ble sluppet i går, legger VideoLAN sterk vekt på et nytt brukergrensesnitt og en spilleliste som nå har fått integrert en del funksjoner man kjenner fra mediebiblioteker, slik som automatisk nedlasting av albumcovere. Musikkbibliotek-funksjonene er ikke veldig imponerende, med VideoLAN lover at dette er noe de skal jobbe med framover.

I det nye brukergrensesnittet er vi mest fornøyd med at statusbaren nå viser deg hele lengden på filen du har åpen. Her er det ikke lenger kuttet av slik du må gjette deg til de siste minuttene. Vi liker også at du nå kan få opp kontrollmulighetene når du beveger på musa i fullskjerm.

For oss som nesten bare bruker VLC til video er det også fint at man nå kan starte programmet i en minimert modus, hvor alt utenom selve videoen er fjernet fra hovedvinduet.

YouTube uten nettleser

Det er imidlertid under panseret det har skjedd mest nytt. Vanlige brukere vil først og fremst merke færre feil, støtte for enda flere filformater, og støtte for streaming fra YouTube og DailyMotion. Nå kan du også hoppe fram og tilbake i Flash-filmer uten problemer, noe som har vært ganske hakkete tidligere.

Mer informasjon om alle nyhetene i VLC media player 0.9.2 finner du på VideoLANs wiki.

VLC media player kan selvsagt lastes ned fra hjemmesiden, men på grunn av enorm pågang, seks nedlastinger i sekundet i skrivende stund, kan dette by på problemer. Om det går for treigt får du også tak i VLC for Windows via torrent. Instruksjoner for å installere VLC 0.9.2 i Ubuntu 8.04 Hardy Heron finner du her. For å få lyden til å virke kan det være at du må gå inn i lydinstillingene, som du finner via Tools -> Preferences, og velge Pulseaudio som output.

Trenger hjelp

VLC er fri programvare, og dermed er dørene åpne om du vil hjelpe til med å gjøre VLC media player enda bedre, eller kanskje sørge for at det ikke går enda to år før neste versjon kommer. Les om hvordan du kan bidra til utviklingen her (på grunn av stor pågang er siden nede i øyeblikket).

Fri Programvare