Forener de åpne koderne

Forener de åpne koderne

Hørt om Maemo og Qt? De utvikles på en norsk plattform.

- Veksten har vært eksponensiell, forteller August Zaitzow Flatby.

Han er daglig leder i Shortcut, et selskap kanskje best kjent for sine Iphone-applikasjoner, som Trafikanten.

Men det er løsningen Gitorious Flatby virkelig brenner for.

Amerikaneren og nordmannen

Det finnes flere måter å håndtere store utviklingsprosjekter på. En måte er med "distribuert revisjonskontroll".

Og en måte å styre en slik modell på, er gjennom Git. Metoden er utviklet av selveste Linus "Linux" Torvalds, og er ifølge Flatby temmelig komplisert å forklare. Grovt sett sitter hver utvikler på hver sin kopi av hele prosjektet lokalt, gjør endringer og spør om tillatelse for å "sjekke inn" koden de har endret eller lagt til. Dermed sammenliknes koden utvikler sitter på med den sentrale, og de to smeltes sammen.

Igjen finnes det flere måter å styre et Git-prosjekt på. Og det finnes to regjerende nettbaserte løsninger: Amerikanske Github, den aller største, og norske Gitorious, en god nummer to.

210.000 besøkende

- Her kan du gjøre en jobb, og bli synliggjort, forteller Flatby.

Gitorious har i dag 11.950 registrerte utviklere, som jobber med 4.713 prosjekter, de fleste av dem med åpen kildekode. Plattformen ble lansert desember 2007.

Ved første øyekast kan den minne om et nettsamfunn. Utviklerne kan lese koden, gjøre endringer, sende dem inn, få tilbakemelding og på den måten bidra og kommunisere i friprog-prosjekter. Utviklerne melder seg inn i grupper, blir rangert etter aktivitet og kan velge hvilke prosjekter de vil følge.

Løsningen er først og fremst tiltenkt selskaper som utvikler med åpen kildekode, og gjøre utviklingen enklere og tiltrekke seg flere utviklere enn hva man klarer alene. Gitorious har i dag 210.000 besøkende hver måned.

Nokias interesse

- Først var det et hobbyprosjekt vi ikke tenkte å tjene penger på, sier Shortcut-sjefen.

Men så skjedde det som kan ha vært avgjørende for prosjektet: Nokia slo på tråden. Selskapet hadde begynt å bruke løsningen for utviklingen av Qt, det tidligere Trolltech-rammeverket. Finnene ville gjerne gjøre Gitorious bedre, og tilbød seg å sponse plattformen.

Senere ble den norske plattformen også brukt til utviklingen av Maemo, operativsystemet blant annet Nokia bruker for sin nye N900-mobil.

Nokia er nå den største kunden, og den første betalende.

Men flere skal det bli. Les videre på neste side!

Fri Programvare