Fri programvare feirer 25 år

Fri programvare feirer 25 år

GNU-prosjektet fyller 25 år og prosjektet driver i dag milliarder av datamaskiner.

For 25 år siden i går startet Richard Stallman GNU-prosjektet. Målet var å skape et operativsystem som liknet på Unix (som på den tiden var på vei oppover i datalabber i USA, blant annet den Stallman jobbet i), men hvor kildekoden var fritt tilgjengelig for programmerere å studere, dele, og forbedre.

Fri programvare fra GNU-prosjektet driver i dag milliarder av datamaskiner, fra mikrokontrollere og mobiltelefoner til Googles enorme datasentere. Selv Apples OS X, som er kjent for å være ekstremt lukket og proprietært, har i sin kjerne programvare som kommer direkte fra GNU-prosjektet.

Ofte blir programmer fra GNU-prosjektet slått sammen med Linux-kjernen for å danne basen for et åpent og fritt operativsystem. Programmene som driver Internett, inkludert DNS-systemet og de fleste web-, e-post-, og andre nettverks-servere, kjører på, eller er i det minste kompilert av, programvare fra GNU-prosjektet.

Selv om GNU ikke er like dominerende på skrivebordet, er det liten tvil om at fri programvare, slik som Firefox, som også drives, eller er kompilert, av programvare fra GNU-prosjektet, har vært av enorm betydning for nettet, ved å stimulere til konkurranse og innovasjon.

Men GNU-prosjektet har gjort mye mer enn å lage programvare. Prosjektet var drivkraften bak friprog-bevegelsen, som også ble startet av Richard Stallman, som i sin tur inspirerte - og muliggjorde - talløse prosjekter og bevegelser.

På lang sikt vil denne bevegelsen kunne gi oss et nytt perspektiv på hva som er mulig innen samarbeid og individuell autonomi og rettferdighet og frihet.

Det høres voldsomt ut, men det er egentlig ikke så overraskende. Når vi tenker på at datamaskiner i dag er den største kraften for forandring i verden, så må nødvendigvis bevegelser som har med produksjonen av, og kontrollen over, programvare bli mer og mer sentrale.

Komiker Stephen Fry har laget denne videoen, Freedom Fry, for å feire GNUs 25-årsdag:

Les om:

Fri Programvare