Lett og kjapp for skyen

Lett og kjapp for skyen

Ubuntu er Linux-varianten som er kjent for sin superenkle, populære pc-variant. Server-varianten er derimot klar for proff innsats.

For den som vil ha en server som yter nesten like bra som de komplette Linux-serverløsningene fra Novell SuSE og Redhat, har amerikanske Network World testet og funnet Ubuntu mer enn tung nok. I yteevne under testing av forretningsapplikasjoner er den nesten like rask som Novell SuSE Linux Enterprise Server (SLES) 11.

Oppsettet av en Ubuntu-server er i basis delt mellom basal server eller virtuell variant. Alle server-oppgaver legges inn som tjenester, og det hele bygger på et karakterbasert grensesnitt. Spennende nok er verktøyet Eucalyptus inkludert. Dette frikodeverktøyet kan brukes til å implementere Linux i private eller offentlige cloud computing-løsninger.

Installasjonsmulighetene er i det store og hele mange. Også dedikerte massedistribusjoner er mulig, og det er mulig å strippe en installasjon for all kode som ikke er frikode. Med andre ord taler Ubuntu til et vidt område av forretningsbrukere.

Andre interessante detaljer er sikkerheten som er bygd inn i krypteringer av filer og system-kataloger og versjonskontroll for systemrevisjon av selv administrative områder. En egen innebygd brannmur følger også med.

Det man ikke får hos Ubuntu-løsningen er funksjonsrikdommen og det grafiske brukergrensesnittet som Novell SLES tilbyr. Samt noe hastighet, og selvsagt bruker- og kundestøttemiljøet en veteran som Novell kan tilby. Network World var heller ikke helt begeistret for at sterke passord ikke er en standardinnstilling.

Fri Programvare