Linux fosser frem og drukner Unix

Operativsystemet vokser på alt fra mobiltelefoner til kritiske applikasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Linux er i vinden, spesielt for dedikerte oppgaver, spesielt for nye avanserte telefoner. Men i det stille blir Linux brukt stadig oftere for nødvendige applikasjoner i virksomhetene.

I en undersøkelse blant 1.900 av verdens store selskaper utført av Yeoman Technology Group svarte 76 prosent at de vil øke bruken av Linux de nærmeste tolv månedene, mens bare 41 prosent vil øke bruken av Microsoft på sine tjenestemaskiner. På fem års sikt vil 79 prosent av de spurte selskapene bruke mer Linux, mens bare 21 prosent vil ha mer Microsoft.

Viktigere enn økende bruk, er hva slags bruk. 60 prosent av de spurte svarte at Linux kommer mer og mer til å bli brukt på forretningskritiske oppgaver.

Alternativet

For mange er Linux og Unix det samme. De representerer alternativet til Microsoft Windows Server 2008 R2 og spesialmiljøer som stormaskin.

I andre kvartal i år var omsetningen for maskiner med Linux på 1,8 milliarder dollar, en vekst på 30 prosent i forhold til samme periode i fjor ifølge analysefirmaet IDC. Unix-salget falt med 7,3 prosent.

Til sammenligning var salget av maskiner med Windows på fem milliarder dollar hvilket representerte 46,5 prosent av totalen. Linux representerte 16,8 prosent av verdien, hvilket var en økning på 2,5 prosent i forhold til året før.

Ifølge Marc R. Benioff, toppsjefen i Salesforce.com, skal Salesforce levere forretningsapplikasjonene, Amazon levere lagringssystemene og Google søkeløsningene. Disse tre bedriftene prøver å fremstå som et alternativ til Microsofts skyløsning. I de tre selskapene er det derfor mye Linux.

Unix fra en eller flere av it-leverandørene er ikke et alternativ. Det koster for mye. Det krever spesialmaskiner, Superdome fra Hewlett-Packard (HP), Power7 fra IBM. Grunnen er at disse benytter egenutviklete prosessorer, ofte betegnet RISC-prosessorer.

- Red Hat Linux 6 vil være med på å fase ut RISC-teknologi på grunn av tilfredsstillende ytelse og overlegen pris/ytelse, hevder Lars Ellingsberg, salgsdirektør i Red Hat.

Fallende salg

I tredje kvartal i år falt salget av Unix med 10,1 prosent i volum og 9,5 prosent i verdi sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Det skjedde til tross for at HP og IBM har introdusert helt nye maskinserier.

- Vi har solgt mange Superdome i Norge siden den nye ble lansert i vår, sier Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef for datamaskiner i Hewlett-Packard.

Mange er et relativt begrep. Totalt er det under enn 200, hvorav mindre enn ti store. Også IBM selger få store Unix-maskiner. Skatteetaten har anskaffet en virkelig stor, men den vil de ikke snakke om.

Eksisterende kunder kjøper Unix til sine oppgaver. Det er særlig for forretningssystemer som SAP og tunge databasebearbeidinger. Datavarehus og forretningsinnsikt er stikkord.

- Bedre administrasjonsverktøy, lavere lisenskostnader for programvare og høyere tilgjengelighet gir Unix fortrinn, understreker Tord Christensen, salgssjef i HP.

I Europa og USA stagnerer interessen for Unix, mens andre deler av verden fortsatt tar i bruk Unix.

- I nye markeder er det vekst for Unix, særlig for database og "Business Intelligence" forklarer Jeffrey Hewitt, forskningsdirektør i Gartner.

Konsekvens

Få virksomheter er villig til å vedkjenne at Linux er et strategisk valg for sitt it-miljø. Microsoft har et så godt grep på kundene at deres programvare brer om seg. Like fullt er det heller ikke mange som ser på Microsoft som et strategisk valg for forretningsapplikasjoner.

- Valg av driftsmiljø er en konsekvens av applikasjonene. Vi gir råd om hva som kan lønne seg, sier Bjart Kvarme, teknisk direktør i Basefarm.

Tidligere var det mye Unix som styrte applikasjonene i datasenteret til Basefarm. Suns Solaris har vært en favoritt. Rundt 15 prosent av oppgavene er basert på Solaris. Drøye 45 prosent benytter Linux, mens 30 – 40 prosent er avhengig av Windows.

- Linux tar over for det tradisjonelle Unix-markedet. Hos oss har det blitt mindre Solaris med årene, forklarer Bjart Kvarme.

Kompetansefirmaet NSA har i alle år hatt et tett samarbeid med Oracle, men tar seg også av driften av kunders løsninger.

- Det er en klar økende interesse for Linux. Der vi ikke får føringer fra kundene foretrekker vi Red Hat Linux, sier Kjetil Karlsen, leder for driftstjenestene i NSA.

NSA har installert den nye utgaven av Red Hat Linux versjon 6 hos en kunde og foretar test av kvalitet og ytelse. Så langt er erfaringene gode.

I en rekke miljøer gjøres det forsøk med Linux som et alternativ, men Linux har ikke oppnådd å bli strategisk i annet enn tungregnemiljøer. Les mer på neste side!