Linux på iPhone

Linux på iPhone

Det måtte skje: Linux har blitt portert til iPhone og iPod Touch. Dette kan åpne for Android.

Siden Linux kjører på omtrent all maskinvare som har blitt laget og som på noen som helst måte kan sammenliknes med en datamaskin, alt fra armbåndsur til superdatamaskiner, så var det vel få som tvilte på at det bare var et tidsspørsmål før pingvinen inntok iPhonen.

Nå har altså tiden kommet, Linux har blitt portert til første- og andre-generasjons iPhone og første-generasjons iPod Touch, men de første skrittene er, naturlig nok, noe famlende.

Det som fungerer til nå er en bootloader hvor du kan velge å starte den vanlige, nedstrippede versjonen av Mac OS X eller Linux. Linux kan bootes til shell, men noe grafisk grensesnitt er det ennå ikke snakk om. Trådløst nett, touchscreen-funksjonalitet, lyd og accelerometer fungerer heller ikke ennå, så du må koble til et eksternt tastatur for å bruke systemet.

Heller ikke komponenten som lar iPhone kommunisere med telefon-nettet er på plass. Men man må huske at dette er veldig tidlig i utviklingen, og siden mange innen fri programvare følger filosofien om å "release often, release early", så er det bare å forvente at de første utgavene av et system er litt uslepne.

Android neste?

I lengden kan dette få store konsekvenser, og mange har allerde begynt å se for seg Android på iPhoneen. Åpenheten til Linux, den sterke støtten fra Google som ligger bak Android, og designet og maskinvaren til Apple kan virkelig bli en vinner, om ikke annet så ihvertfall blant de mest nerdete av oss.

Linux på iPhone har selvsagt en offisiell blogg hvor du kan, om du er av den vågale typen, laste ned filene som skal til og lese instruksjonene for hvordan installere systemet. Om du ikke er villig til å ta den risken eller ikke har en iPhone eller Touch så kan du heller se en video hos Vimeo.

Kilde: Linux Journal på identi.ca.

Fri Programvare