- Microsoft tar direkte feil!

- Microsoft tar direkte feil!

Microsoft Norge tror friprog truer it-industrien. - Direkte feil! mener Heidi Arnesen Austlid.

Keith Curtis, eks-utvikler for Microsoft, mener selskapet går nedenunder om det ikke omfavner fri programvare. Curtis ser helst at verden går fra det proprietære til det frie.

Kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge er ikke enig, og mener tvert i mot fri programvare kan være en trussel mot norsk it-industri.

- Ser man på norsk programvarenæring, skjer brorparten av verdiskapningen med programvare som er kommersiell og lisensbasert. Om alt ble fri programvare, ville den verdiskapningen og de arbeidsplassene være borte. Det er verken realistisk eller ønskelig, sier Solberg.

Like naturlig som at Microsoft er heller lunken når det gjelder fri programvare, er det at Friprogsenteret synes friprog er brennhett.

Mener det er feil

Heidi Arnesen Austlid, direktør i Friprogsenteret, mener Solberg bommer, når han sier at den norske bransjen ikke i hovedsak kan baseres på fri programvare.

- Det er direkte feil! mener hun.

Hun viser til rapporten "Bruk av fri programvare i norsk programvareindustri" som ble utarbeidet ved NTNU for et år tilbake.

Her skrives det blant annet at 30 prosent av it-selskapene i undersøkelsen får mer enn 40 prosent av sin omsetning fra produkter og tjenester relatert til fri programvare. Det hevdes også at 27 prosent brukte eller planla å bruke fri programvare innen kort tid.

Ber Solberg roe seg

- Fri programvare er allerede en milliardindustri i Norge, sier Austlid, som mener fri programvare er den sterkeste innovasjonsstrategien.

- Fri programvare bidrar både til lokal verdiskaping i Norge og sysselsetter mange tusen mennesker. I tillegg bidrar det faktisk til at kapital blir i Norge og ikke forsvinner ut. Hvis Lae Solberg er redd for at verdiskapingen og arbeidsplassene til de som leverer lukket programvare skal forsvinne, trenger han derfor ikke å være bekymret.

Fri Programvare