Misfornøyd med Bouvet-prosjekt

Universitetet i Bergen har brukt 15 millioner på nettsider som nå skrotes.

Publisert Sist oppdatert

I 2007 vedtok Universitetet i Bergen (UiB) skifte ut sine nettsider. Kostnadsrammen på mellom 5,5 og 7 millioner ble fort blåst. Sluttregningen fra Bouvet, som vant anbudet, ble 15 millioner, skriver Bergens Tidende.

Nettsidene ble lansert i 2009. Et år senere fikk systemet heftig kritikk fra it-sjef Thomas Evensen, som pekte på trøbbel med ytelse og stabilitet, samtidig som systemet viste seg vrient å integrere med andre systemer.

Det er friprogsystemet Zope som ble valgt.

- Dette var et nyutviklingsprosjekt som UiB som storbruker startet på et smalt og lite brukt rammeverk, sier Evensen til BT.

Kritiserer Zope

I en rapport i 2010 konkluderte it-sjefen med at UiB kom til å være avhengig av Bouvet for å få gjennomført endringer i lang tid. Og Bouvet fikk betalt per time. Evensen skjønner virkelig ikke hvorfor Zope ble valgt.

UiB-ledelsen innrømmer nå at de er enige med Evensen, og mener det ble gjort alvorlige feil, selv om de 15 millionene ikke skal være totalt bortkastet.

- Vi tenkte at vi gjorde det riktige valget den gangen, men så viser det seg at vi nå må gjøre en del om igjen, sier universitetsdirektør Kari Tove Elvbakken.

Forsvarer Zope

It-konsulent Owe Hagsæther som den gang var daglig leder i selskapet Nordic integrator, som bisto prosjektgruppen til UiB i 2006 og 2007, er ifølge BT overrasket over at UiB nå skroter systemet.

- It-avdelingen ivret for å bruke et system med åpen kildekode. Jeg personlig ville nok valgt lisensiert programvare, men det er en tradisjon i akademiske miljøer for å bruke åpen kildekode, nettopp for å unngå lisenskostnader, sier han.

Nordic Integrator ble solgt til Bouvet i 2007, og Hagesæther ble senere regiondirektør i Bouvet.

Bouvet vedgår at prosjektet hadde tekniske problemer, men kommunikasjonssjef Åmund Mæhle påpeker at mange it-prosjekter opplever dette.

- Slik vi ser det, er problemene blitt løst etter hvert. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med UiB hele veien og har ingen konfliktsituasjon. Vi mener UiB kan leve med systemet i flere år fremover, sier han til BT.

Mæhle mener avgjørelsen om å skrote systemet er unødvendig.

- Ledelsen i it-avdelingen mener at dette er en teknologiplattform de ikke kan bygge videre, og de mener at plattformen ikke er utbredt nok. Vi mener at den er det. Det er riktig at andre er mer utbredt, men det er veldig mange som er bygget opp rundt denne plattformen, sier han til BT.