Nå kan du bli Libreoffice-sertifisert

Nå kan du bli Libreoffice-sertifisert

Friprog-entusiastene i TDF ønsker større utbredelse av åpne kontorpakker. Derfor vil de nå sertifisere Libreoffice-profesjonelle.

The Document Foundation (TDF) har nå kunngjort oppstarten av sertifisering for "Libreoffice Migration" og "Libreoffice Training Professionals", et tilbud som vil stå åpent for TDF sine medlemmer til april 2015, og deretter for alle talspersoner for gratisprogramvare.

Satsingen skal virke anerkjennende på dem som kan bistå profesjonelt i implementeringen av slik friprogramvare.

Velkomment tiltak

- Det er et positivt stempel som nå settes på dem som kan noe om Libreoffice, og utviklingen er et viktig steg videre i aktualiseringen av fri programvare, sier Christer Gundersen, seniorrådgiver ved Friprogsenteret, til Computerworld.

Gundersen har jobbet i det inntil nylig statsstøttede kompetansesenteret for fri programvare siden oppstarten i 2007, og vært forkjemper for fri programvare som nettopp kontorpakken Libreoffice. Han mener det er flere faktorer som kan gjøre det vanskelig å adoptere slik programvare uten profesjonell hjelp.

- I Norge har vi eksempelvis i offentlig sektor hatt utfordringer ved integrering av friprogramvare som Openoffice og Libreoffice når det kommer til saksbehandlings- og arkivsystemer. Dokumenter skal følge en viss mal og det er ikke alltid like enkelt å få nye og eksisterende systemer til å snakke sømløst sammen, forklarer Gundersen.

Nybrottsarbeid

- Libreoffice-sertifisering er en førstegangsforeteelse for et slikt samfunnsbasert prosjekt, og har vært utviklet ved å tilpasse eksisterende normalprosedyrer til TDFs eget økosystem, sier Italo Vignoli, styreformann i TDFs sertifiseringskomite.

- Vi ønsker å anerkjenne egenskapene til de talspersoner for gratisprogramvare som er i stand til å levere verdiladede tjenester til større organisasjoner som benytter Libreoffice. Først sertifisert vil disse tituleres Libreoffice-eksperter og -ambassadører, sier Vignoli.

Sertifiseringen har også utnevnt flere sertifiserte profesjonelle for migrasjon og opplæring. Disse skal hjelpe styret å vurdere andre TDF-medlemmer som vil søke på et av sertifiseringens fagområder.

Det er for øyeblikket 13 nye medlemmer i klubben med sertifiserte for Migration and Training, som nå legges til gruppen på 42 utviklere sertifisert siden oktober 2010.

Bakgrunner

Libreoffice har sitt utspring i kontorprogrampakken Apache Openoffice, som igjen er en videreutvikling av Staroffice, som ble laget av det tyske programvarefirmaet Stardivision allerede i 1986.

Openoffice eksisterer i dag som del av Oracles portefølje av åpen programvare parallelt med Libreoffice, som nå styres av forkjemperne for fri programvare i TDF.

TDF er en uavhengig, selvstyrt stiftelse og meritokratisk organisasjon. Ved slutten av 2014 har stiftelsen mer enn 200 medlemmer og over 3 000 frivillige bidragsytere på verdensbasis.

Du kan laste ned Libreoffice her. Helt gratis.

Fri Programvare