Nord-Korea med egen Linux

Nord-Korea med egen Linux

Rød Stjerne har ukjent Linux-kjerne, ny tidsregning og Firefox.

En russisk student ved Kim Il-Sung-universitetet i Nord-Korea har kjøpt seg en kopi av det som later til å være landets eget operativsystem.

Det kommunistiske og strengt kontrollerte Nord-Korea er som kjent ikke så glad i amerikanske produkter, som for eksempel Windows eller Mac OS.

De har allerede sitt eget "internett", det svært begrensede My Country BBS, og nå skal nord-koreanerne få sitt eget operativsystem for å surfe med.

Ordre fra Il-Sung

Studenten som kjøpte det Linux-baserte operativsystemet har skrevet en test av det på sin blogg. Innlegget har han fått skrevet ved å gå på nettet i sin ambassade.

Systemet kalles Rød Stjerne, og ifølge bloggeren er det utviklet på oppdrag fra selveste statslederen Kim Il-Sung. I en readme-fil studenten har lest står det at hans ordre var:

"Dere må lage et system basert på Linux-kjernen i vår koreanske stil".

At Il-Sung i virkeligheten har stor kjennskap til Linux-kjerner og operativsystemer er kanskje heller tvilsomt. Hvilken Linux-kjerne systemet bygger på er ukjent.

Egen tidsregning

Operativsystemet skal etter sigende møte behovet til både befolkningen og det offentlige. Og den "koreanske stilen" Il-Sung etterlyste er godt bevart.

Det finnes bare et språk: Koreansk. Og datosystemet er basert på Nord-Koreas eget Juche-ideologi, hvor tidsregningen gjør at 2010 blir år 99. År 0 er ikke året da Jesus ble født, men året da Il-Sung kom til verden. Startmenyen åpnes ved å trykke på en rød stjerne.

Bloggeren som har prøvd systemet sier seg godt fornøyd, selv om det ennå ikke er ferdig. Det tok 15 minutter å installere, og kommer med en egen Firefox-nettleser som er tilpasset Nord-Koreas egne "internett".

- Veldig bra start, synes bloggeren.

Fri Programvare