Norges nye friprog-dronning

Norges nye friprog-dronning

Margrethe Gleditsch kan aldri tenke seg å jobbe med proprietær programvare.

På tavlen henger en forside fra Aftenpostens lørdagsmagasin. "Motgang gjør sterk". Vinduet er pyntet med en blå pingvin. Vi er på kontoret til den ferske administrerende direktøren i den norske delen av det største nordiske open source-selskapet, Redpill Linpro. Vi møter en kvinne på 33 år, en alder hvor de fleste er i starten av sin karriere. Gleditsch er allerede på toppen.

- Jeg har jobbet med tekniske problemstillinger i selskapet fra jeg begynte her, men ble også spurt tidlig å ta på meg lederoppgaver. De to sidene har jeg hele tiden kombinert, forteller Gleditsch.

Lederoppgaver har hun altså hatt lenge, faktisk åtte av de ni årene hun har jobbet i Linpro. Selskapet var i ferd med å vokse seg stort, og beveget seg bort fra den helt flate organisasjonsstruktur som Linpro hadde i begynnelsen. Ansvarsområder ble fordelt, og Gleditsch fikk rollen som avdelingsleder for konsulentvirksomheten. Etter en rekke ulike posisjoner ble hun for 1,5 år siden igjen leder for utviklingsavdelingen. Linpro og Redpill fusjonerte, og Linpros ansikt utad, Trond Heier, forlot selskapet. Da ble Gleditsch spurt om hun ville overta ansvaret for de 120 ansatte i Norge.

- Jeg satte stor pris på tilbudet og tilliten det innebar, og sa ja. Jeg er glad i og stolt over selskapet, og trives veldig godt her, sier hun.

Gir mer tryghet

Det var ingen tilfeldighet at Gleditsch kom til et open source-miljø. Tankegodset bak fri programvare passer henne godt, og allerede som informatikkstudent på Blindern i Oslo eksperimenterte hun med Linux på pc-en.

Det er mange sterke meninger om open source, men er det en ideologi? Gleditsch tenker seg om et øyeblikk.

- Man kan sikkert diskutere om det er en ideologi eller en metode. For noen er det å benytte fri programvare et ideologisk valg, mens det for andre er en pragmatisk beslutning. Jeg liker det fordi det nettopp fordi det er åpent, man kan ha innsyn i det. Det skaper også en slags trygghet om at man selv kan rette og endre ting, sier hun.

Når man knytter seg så sterk opp mot åpen programvare, følger spørsmålet om man senere kan jobbe med noe annet. Igjen må Gleditsch ta seg en liten tenkepause.

- Akkurat nå har jeg vanskelig for å se for meg at jeg skal jobbe i et selskap som lever av proprietær programvare.

Krav til service

Redpill Linpro har 85 prosent mannlige ansatte. Da er det en fordel å ha startet som en av "gutta på gølvet". Gleditsch har gjennom sine studier og jobb som teknikker en solid forståelse for teknologi. Det gir henne et fortrinn i forhold til ledere med økonomisk bakgrunn.

- Det finnes selvfølgelig mange gode ledere med økonomiske utdannelse, men jeg tror at det hjelper meg at jeg forstår teknologi. Jeg kan snakke med de ansatte om teknologiens innhold, hvordan det kan fungere, og hvordan vi kan løse problemer, forteller hun.

Redpill-Linpro er det største selskapet på fri programvare i Norden. En slik forretningsmodell stiller store krav til produktene og service.

- Vi har en ikke-aggressiv forretningsmodell, og verken kan eller vil tvinge kundene til å kjøpe support eller tjenester. De kan alltid velge en konkurrent eller bytte leverandør når de ønsker. Det betyr vi må levere de beste tjenestene. Det holder oss våken, sier Gleditsch.

Hun har to sønner, men ingen mann. Les videre på neste side!

Les om:

Fri Programvare