OpenOffice-gjeng lager LibreOffice

The Document Foundation skiller seg fra Sun og lager ny pakke.

Publisert Sist oppdatert

OpenOffice har vært kjørt i Suns regi, som nå har blitt kjøpt opp av Oracle.

Dermed har utviklingssamfunnet rundt kontorpakken fått en ny anledning til å fullføre planene om å frigjøre seg.

Den nye stiftelsen The Document Foundation står helt uavhengig og selvstendig ifølge dem selv, og skal lage en egen "fork" av kontorpakken som de vil kalle LibreOffice.

Nytt navn

Stiftelsen er en samling av kreftene som har jobbet med utviklingen av OpenOffice, som ikke har vært tilknyttet Sun eller Oracle. Foreløpig har det nye prosjektet fått navnet LibreOffice, og kan allerede nå lastes ned i beta.

OpenOffice-navnet er nemlig eid av Oracle, tidligere Sun, og navnet måtte dermed få en fransk vri. Oracle i Norge påpeker overfor Computerworld at OpenOffice skal bestå, og fortsatt bli utviklet av selskapet.

Håpet til stiftelsen er å innvolvere flere selskaper i arbeidet med den nye pakken, også Oracle, som stiftelsen er snar med å påpeke har gjort "en kjempeinnsats i de siste ti årene".

Fornøyd nordmann

- Gjennom et samarbeid med The Document Foundation tror vi det blir lettere å få flere kommersielle aktører til å gå aktivt inn i arbeidet med en helt fri og uavhengig kontorprogram-pakke, sier styreleder Martin Hauge i den norske stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk i en pressemelding.

En pressemelding som naturlig nok leveres i .odt-format.

- I Norge har vi hatt den litt spesielle situasjonen at det er fylkeskommuner og kommuner som hovedsaklig står bak det norske oversettelsesprosjektet. Vi ser at det er nødvendig med tyngre kommersielt innslag for å få et mer bærekraftig prosjekt. Vi registrerer også at de andre nordiske landene, de fleste europeiske landene, samt en rekke tunge aktører som Google, Novell, Canonical og Redhat nå vil samarbeide via The Document Foundation. Dette gjør det svært naturlig for oss å også gå aktivt inn i dette samarbeidet.

Mange partnere

Også flere andre uttaler seg entusiastisk om det nye prosjektet.

- Opprettelsen av The Document Foundation er et stort skritt i å oppmuntre til ytterligere utvikling av friprog-baserte kontorpakker, sier friprog-sjef Chris DiBona i Google i pressemeldingen.

- Kontorproduktivitets­programvare er en kritisk komponent på den frie datamaskinen, og Ubuntu prosjektet vil med glede distribuere Libre Office i fremtidige frigivelser av Ubuntu, sier Mark Shuttleworth i Canonical.