Oracle oppdaterer Linuxkjernen

Oracle oppdaterer Linuxkjernen

Oracle har portet flere funksjoner fra Solaris og satser på nytt filsystem i Unbreakable Linux Kernel 2.0.

Oracle lanserte sin egen variant av Linux i 2006. Nå har selskapet oppdatert Linuxkjernen, og introduserer en rekke nye funksjoner, blant annet Dtrace Linux-debuggeren og filsystemet btrfs, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Den nye kjernen er basert på den siste offisielle Linuxkjernen versjon 3.0.

Dtrace og minnehåndtering

Den nye kjernen støtter debuggeren Dtrace som Oracle har benyttet for å feilsøke i operativsystemet Solaris. Verktøyet sporer programtråder dynamisk mens programmet kjører, og Linux-folk har lenge hatt ønske om å se Dtrace støttet i Linux.

Dtrace lover også forbedringer i sikkerhet og stabilitet gjennom avansert feilsøking.

Den nye kjernen skal også ha en rekke forbedringer når det gjelder håndtering av minne.

Linux kan nå organiserer minneblokker i større segmenter enn før. Dette reduserer prosessorkravet til minnehåndtering og gjør det hele mer effektivt enn før.

Containers og Xen

Containers en nok en teknologi Oracle har hentet fra Solaris. I likhet med Solaris Containers tillater Linux Containers at man kjører flere isolerte Linux-instanser i virtuell modus på en og samme kjerne.

Administratorer kan enkelt konfigurere hvor mye ressurser hver enkelt virtuelle maskin kan bruke.

Samtidig er den nye kjernen fra Oracle den første som har innebygget støtte for den virtuelle maskin teknologien Xen. Hypervisoren Xen ble først lansert i 2003, og er utviklet ved University of Cambridge.

Innebygget støtte for Xen vil forbedre ytelsen på virtuelle maskiner som bruker denne hypervisoren.

16 exabyte med btrfs

Linuskjerne 3.0 introduserte støtte for det Oracle-utviklede filsystemet btrfs.

Det avanserte filsystemet kan håndtere filer med størrelse på inntil 16 extabytes i ett navneområde og tilbyr automatisk sikkerhetskopiering. Filsystemet er også optimalisert for SSD-disker (Solid State Drive).

Flere tror btrfs etter hvert vil bli det nye standard-filsystemet for Linux.

- Btrfs er et fullfunksjons filsystem, og jeg tror det er bred enighet om at det vil bli det fremtidige standard-filsystemet på Linux, sier Sergio Leunissen, Oracles produktsjef for Linux til Computerworlds nyhetstjeneste.

Den nye kjernen kan installeres på Oracle Linux versjon 5 og 6.

Fri Programvare