Richard Stallman vant over Cisco

Richard Stallman vant over Cisco

En fem år gammel krangel mellom FSF og Cisco endte med full seier for fri programvare-forkjemperne.

Free Software Foundation (FSF) og Cisco har hatt en krangel gående over flere år.

FSF er organisasjonen stiftet av Richard Stallman, som besøkte Norge i februar for å blant annet lære bort trosbekjennelsen:

- Det finnes ingen andre systemer enn GNU, og Linux er en av dens kjerner.

Organisasjonen hans jobber for fri programvare.

Gammel krangel

Siden 2003 har FSF ment at programvaren i blant annet Linksys-rutererne baserer seg tyngre på Linux enn hva Cisco vil innrømme.

Dermed mener FSF at større deler av kildekoden til disse systemene burde frigis, i tråd med Stallmans GPL (Gnu Public License).

Det var i fjor at de tok saken hele veien til retten, og anklaget Cisco for brudd på opphavsrettighetene, kanskje noe ironisk fra en organisasjon med Stallman i spissen.

Får penger og kildekode

Nå gir Cisco seg, og skal faktisk ansette en egen person for å sørge for at de og datterselskapet Linksys ikke bryter lisensreglene som gjelder for Linux-basert programvare og Stallmans GPL-ordning.

De skal også gi mer informasjon om lisensieringen sin, og publisere kildekode for sine Linksys-produkter på nettsidene deres.

I tillegg skal FSF motta en pengesum fra Cisco som plaster på det gamle såret.

- Men vi er ikke ute etter å ødelegge for noen eller tjene penger, skriver Brett Smith i FSF på deres nettsider.

- Vi ønsker bare overensstemmelse, at reglene følges. Og det burde ikke være et problem for noen selskap som leverer fri programvare.

Fri Programvare