Slik blir Linux i 2012

Slik blir Linux i 2012

Bort med gratis lisenser, hopp i brukervennlighet og eksplosjon på desktop og mobil, er noen av spådommene.

Innen 2012 er det webbaserte programmer som gjelder, virtualisering er en lek, og kommando-linje knoting for å få systemet til å kjøre tilhører fortiden. Dette spår åpen kildekodeeksperten til amerikanske Information Week, Serdar Yegulalp.

Den største forandringen vil ligge i at Linux ikke lenger blir forbeholdt fanatikerne, men at nye brukere som har sett seg lei på dyre løsninger fra Windows og Mac, kommer til.

HVA TROR DU? Si din mening her

Det spekuleres i flere bruksmodeller som vil gjelde for Linux-distribusjon i tiden som kommer. Dette er spenner fra helt gratis, delvis betaling og full betaling.

På skrivebordet

Desktop-varianten kommer til å bli langt mer brukervennlig, og selv om innføringen av KDE4 ble litt humpete, begynner det nå å roe seg. I løpet av de kommende årene vil utviklingen fra tredjepartsleverandører ha skutt fart, og operativsystemet kan faktisk brukes til å få ting gjort, skriver Information Week.

LES OGSÅ: Neste generasjons skrivebord

På hardwaresiden kommer Linux til å ta et mye større skritt hvor det allerede har begynt å posisjonere seg: små bærbare enheter og smarte mobiltelefoner. ABI Research anslår at det vil være Linux på nærmere 40 millioner mobile enheter innen 2012. Samtidig vil utviklingen av åpen programvare og drivere for ulikt utstyr øke.

Når det gjelder programvare, tyder mye på at det blir tilsvarende den bruken man har i Windows og Mac i dag. Forskjellen må være at du kan flytte desimalet på utgiftene. Samtidig vil nettleseren i stadig større grad vokse til å bli en ramme for de programmene du bruker til daglig, i tråd med Web 2.0-tenkingen, for eksempel Gmail i stedet for Outlook.

Serverside

Systemkonfigurasjon kommer til å nærme seg Windows-stilen, med en mye større bruk av grafiske brukergrensesnitt. Dette kommer garantert innbitte Linux systemadministratorer til å ergre seg over, men hva kan man gjøre? Det er det det er.

I tråd med resten av virtualiseringstenkingen i bransjen, spår Information Week selvsagt en lysende fremtid for Linux på dette punktet. Dette gjelder både å kjøre Linux som et operativsystem ved siden av andre på en pc, men også å kjøre Windows og Linux-programmer side om side og klippe og lime mellom dem. Ikke helt grensesprengende, for løsninger som dette finnes i dag, men de vil nok bli tatt enda lengre.

LES OGSÅ: Linux-boom i England

Selvsagt er virtualiseringen et stort poeng på serversiden. Linux har lenge vært sterke på serversiden, og å kjøre flere instanser av operativsystemer på en boks er fremtiden. Gammelt nytt, men utviklingen vil helt klart være konsentrert rundt virtualisering.

Konklusjon

- Forskjellen mellom Linux for fire år siden og Linux i dag er slående – ikke bare i bredde, men også på måten den slår sammen styrkene som en serverplattform, et operativsystem for mobile enheter og kommende hardware-markeder, skriver eksperten i Information Week.

HVA TROR DU? Si din mening her

Fri Programvare