Snakker ut om Javas fremtid

Snakker ut om Javas fremtid

Tidligere Sun-sjef Scott McNealy plages ikke av Googles søksmål.

Tidligere toppsjef i Sun Scott McNealy har holdt en lav profil siden Oracle kjøpte dem opp.

Men under konferansen PostgreSQL denne uken tok han bladet fra munnen og snakket ut om de dramatiske månedene som har gått.

- Om jeg har et problem med at Larry Ellison kjøpte Sun? Nei, det er en del av kapitalismen, sa McNealy.

Ikke like "god"

Et av Suns store kjærlighetsbarn er Java. Etter at Oracle tok over roret, har de blant annet saksøkt Google for det de mener er stjålet kode for deres Android-plattform.

- Har jeg et problem med at Ellison beskytter sin intelektuelle eiendom? Nei, det har jeg ikke. Er dette hva vi ville gjort? Åpenbart ikke, sa McNealy.

Videre beskrev han Sun som "gode" ("good") kapitalister, mens Ellison ifølge McNealy er en "flott" ("great") kapitalist. Med dette mente han at Sun hadde æren i behold, mens Ellison kanskje er flinkere til å tjene penger enn å være "snill".

- Derfor sitter han der, og jeg her, smilte McNealy, som nå er uten arbeid.

Litt som heroin

Java og fri programvare så tidligere ut til å gå hånd i hånd, et inntrykk som har fått et skudd for baugen etter søksmålet mot Google.

McNealy ser ut til å ha et noe todelt syn på hva slags forretningsmodell som lønner seg. Han fortalte de oppmøtte at han fortsatt trodde på det åpne, men at Ellison fort kan ende opp med å tjene mer penger enn hva han gjorde. Spesielt om de får en "stor pengesekk fra Google", som han sa, før han fulgte opp med at "Deling" ("Sharing") ikke er Larrys mellomnavn.

Uansett hva slags forretningsmodell han tror på, så synes han dagens propritære verden preges av urettferdighet. Han reagerer blant annet på løsninger som låser folk inne hos en leverandør, noe som fører til høye regninger for support senere. Som han sier:

- Kjøpskostnaden til programvare er litt som det første heroinskuddet. Det er gratis.

Fri Programvare