Stallman: - Ubuntu er spyware

Stallman: - Ubuntu er spyware

Friprog-guru Richard Stallman er mildt sagt lite begeistret for den populære Linux-distroen Ubuntu.

Han grunnla Free Software Foundation (FSF) og utviklet i sin tid flere av programmene som gjorde det mulig for Linus Torvalds å skape det frie operativsystemet Linux, blant annet GCC og Emacs.

Richard Martin Stallman, eller RMS som han også er kjent som, er selve tungvekteren i friprogmiljøet, og er ofte kritisk til proprietære initiativer i fri programvare, og spesielt lukket kode.

Nå går han hardt ut mot den populære Linux-distribusjonen Ubuntu i en bloggpost på hjemmesidene til FSF. Stallman kritiserer Canonical, selskapet som står bak Ubuntu, for å sende informasjon om søk til selskapets servere med formål å servere tilpasset reklame til brukerne, skriver Comon.dk.

Canonical og Amazon

Stallman ser ikke med blide øyne på at det sendes personlig informasjon til Canonical i første omgang, men det som virkelig bekymrer kodekrigeren er forholdet mellom lokalt- og nettsøk.

Den siste versjonen av Ubuntu (12.10) tilbyr integrert nettsøk, og på grunn av en avtale med Amazon vises treff fra dennes nettbutikk i søkeresultatene, også når det søkes etter lokale filer og applikasjoner i Unity Dash.

Canonical hevder at all slik informasjon er anonymisert i deres servere, og ikke kan knyttes til brukerkonto eller ip-adresse. Amazon får med andre ord ikke noen informasjon om hvilket søk som kommer fra hvilken bruker. Men Stallman føler seg ikke betrygget av løftene.

Han mener nemlig koblingen Ubuntu og Amazon er spionvare, og føler at dermed Canonical gir hele friprogmiljøet et dårlig rykte.

Kan deaktiveres

Det er fullt mulig å deaktivere Amazon-integreringen i Ubuntu, men ettersom funksjonen er aktivert som standard, regner Stallman med at det er få som tar seg bryet til å gå inn og deaktivere koblingen.

Derfor krever han at Canonical oppretter et klart skille mellom lokalt søk på datamaskinen, og søk på nett. I tillegg vil han at brukerne skal informeres om hvilke data som blir samlet inn og avsendt Canonical.

Han benytter også sjansen til å klage nok en gang over at Ubuntu lar brukerne installere proprietær programvare via Ubuntus Software Center.

Ubuntu både foreslår og lar brukere installere programvare med lukket kode og begrenset brukerlisens, som for eksempel lukkede drivere Nvidia-baserte grafikkort eller kommunikasjonsprogrammet Skype.

Som konklusjon anbefaler Stallman at friprog-folket hverken anbefaler, bruker eller installerer Ubuntu Linux.

- I stedet bør du fortelle folk at Ubuntu bør unngås på grunn av spionasje, avslutter Stallman.

Fri Programvare