Sun-topper starter nytt norsk selskap

Sun-topper starter nytt norsk selskap

Tar kassert programvare fra Sun for å bevise at friprog lønner seg.

- Sun er historie, fastslår Lasse Andresen, tidligere programvaresjef i Sun.

- Det ble en stor endring for oss som jobbet der, våre kunder, communityet; for mange.

Men som man sier: Når solen går ned et sted, går den opp et annet. Andresen har stiftet sitt eget selskap; Forgerock.

Gamle produkter, nye navn

Sun og Oracle fusjonerer i disse dager, og mye av programvaren Sun har jobbet med velges bort til fordel for Oracles løsninger.

Noen av disse produkter er utgitt som fri programvare. Dermed kan i utgangspunktet hvem som helst snappe opp koden, og potensielt kundene.

Det er nettopp dette Forgerock gjør. De har tatt en rekke Sun-produkter, hovedsaklig verktøy for identifikasjonskontroll (IAM) og portalløsninger, og satt de sammen til sin egen applikasjonsplattform. De kaller den I^3 Open Platform. Der finner man blant annet OpenSSO, som nå heter OpenAM.

Kaprer fra Sun

- For å være ærlig ville det vært en skam at så mye fantastisk teknologi og investeringer i kunder, partnere og community skulle gått til spille, sier Andresen.

Så han gikk i tenkeboksen. Da han kom ut, sa han opp jobben i Sun og bestemt seg for å starte Forgerock.

Et selskap som skulle ta over der Sun sluttet. Et selskap som skal videreutvikle den frie programvaren Oracle ikke vil ha. Et selskap for de som allerede var, eller planla å bli, Sun-kunder.

NSB på sporet

Ettersom alle Suns kunder på de åpne IAM-løsningene potensielt kan gå direkte over til Forgerock, er potensialet stort. Nøyaktig hvor stort vet ingen, ettersom Sun ikke vil ut med tall.

Men Andresen har allerede avtaler i boks med 15 kunder, tre måneder etter at firmaet offisielt ble stiftet. Og daglig får de seriøse henvendelser fra potensielle kunder, mange av dem tidligere Sun-kunder.

NSB er en av de første, store, norske kundene som går over til det nye selskapet. Det er også mange potensielle kunder i det offentlige. Blant annet brukes Suns IAM-løsninger i norske tjenester som Altinn og Eid.

Foreløpig har selskapet 15 faste ansatte, flere av dem har jobbet lenge i eller med Sun. Det er etablert datterselskaper i USA og Storbritannia, og de har organisasjoner blant annet i Spania og Ungarn. Ambisjonene er store. Men ennå ikke tallfestet.

En ekte friprog-guru er med på laget, og han tror Sun-oppkjøpet kan ha positive sider. Les videre på neste side!

Fri Programvare