Trakk anbudsrunden - satser på Wordpress

Lotteri- og stiftelsestilsynet spiller lavt, og velger publiseringsverktøyet Wordpress.

Publisert Sist oppdatert

Der mange etater og institusjoner går for dyre nettløsninger, setter Lotteri- og stiftelsestilsynet penga på det billige og åpne systemet Wordpress. Deres nye nettsted ble lansert i slutten av august, og ingen andre tilsyn har brukt fri programvare på denne måten.

Hjernen bak er Anne Mette Hjelle, som tiltro som kommunikasjonsdirektør for tilsynet rett over nyttår.

- Øverst på min liste sto det å få ut et nytt nettsted, forteller Hjelle til Computerworld.

Arbeidet ble lagt ut på anbud i 2010, men måtte trekkes tilbake. Løsningene ble rett og slett for dyre.

Det var da fri programvare kom på banen, og etter å ha vurdert flere publiseringsverktøy falt valget på Wordpress.

- Brukerstyrt innhold og funksjonalitet er viktigst for oss, sier Hjelle.

Økonomisk fornuft

Det var riktignok et par årsaker til at valget ble Wordpress. For det første er det ingen lisens som skal betales for publiseringsverktøyet, siden det er fri programvare. Det er riktignok utviklingskostnader, men det vil det være uansett hvilken løsning man velger.

- Tidligere lisenskostnader lå på rundt 50.000 kroner i året, i tillegg til utviklingskostnader. Det ble dyrt, forteller Hjelle.

Til sammenligning opplyser at prisen på den nye løsningen totalt kom på rundt en halv million kroner, alt i alt.

- Jeg synes vi som offentlig etat kan tenke alternative løsninger, og tenke smart. Dette er billig og enkelt, og det gir en stor grad av frihet, sier Hjelle.

Enkelt å bruke

Publiseringsverktøyet enkelt å bruke, også for nybegynnere. Samtidig tilbyr Wordpress en rekke avanserte funksjoner for mer erfarne. Verktøyet er tilgjengeliggjort på web, så brukerne trenger bare en pc eller mobil enhet med internettilgang for å logge på og gjøre oppdateringer.

Det finnes også over 16.000 tilleggsmoduler til Wordpress. Disse tilbyr nesten alle funksjoner man kan ønske, og er i de aller fleste tilfellene også gratis å bruke.

Utviklingen av det nye nettstedet er det Terje Sørbø og Mediebruket som står for. Lotteritilsynet hadde dårlig tid, og Mediebruket sto klar til å hjelpe.

- Wordpress er hovedaktiviteten vår siden oppstart, og er en klar favoritt. Vi leverer nettløsninger for smb-er. Lotteritilsynet kjente til oss, og vi har jobbet med Anne Mette Hjelle tidligere.Vi fikk se utfordringene de hadde, og vi fikk se spesifikasjonene. Det kunne løses med Wordpress, sier Sørbø til Computerworld.

- Etter at versjon 3 av Wordpress ble sluppet for noen måneder siden har API-et modnet veldig, særlig i forhold til innholdstyper. Nå kan man definere innholdstyper og det er blitt veldig fleksibelt å hekte på metadata. Det er enkelt å opprette relasjoner mellom ulike innholdstyper, forteller Sørbø.

- Wordpress er ganske unik i hvor brukervennlig det er for de som skal publisere, legger han til.

Tilsynet skal håndtere oppdateringer selv, men Sørbø ser ikke bort i fra at det kan bli mer samarbeid med Tilsynet i forhold til utvikling av globalt søk på tvers av nettverksinnstallasjoner.

Tilgjengelighet og nye medier

Nettstedet benytter også talesyntese. Bojo har levert tekst-til-tale funksjonalitet i form av Readspeaker-programvare. Det er også installert høykontrastutforming, og mulighet til å endre bokstavstørrelsen. Det foreligger også et mål om at alle bilder skal ha alternativ tekst.

I tillegg er tilsynet på plass i sosiale medier, og benytter fri programvare og gratistjenester på nett til å lagre og publisere media og informasjon.

- Det er lett å matche satsing på sosiale medier med Wordpress. Vi prøver å ta i bruk nye verktøy og nye kanaler. Vimeo, Youtube og Flickr er litt som Wordpress, og er lett å bruke – og der er vi også, sier Hjelle.

Hjelle sier at tilsynet er veldig fornøyde med det nye nettstedet, og hun håper brukerne finner det de trenger - og at det er synlig at tilsynet har kompetansen på dette. Det er veldig spennende å gå litt i bresjen for bruk av fri programvare i offentlige etater, forteller hun.

- Jeg synes dette er kjempetøft, utbryter den stolte kommunikasjonsdirektøren.

Virtualisert Windows i bunnen

De aller fleste som bruker Wordpress har Linux i bunnen. Lotteritilsynet har valgt å bruke Vmware-virtualisert Windows og IIS (Microsoft Internet Information Server) i bunnen, noe som ikke er vanlig, men som heller ikke medfører spesielle problemer.

Anders Soleim er seriorrådgiver på teknisk utvikling og drift ved Lotteri- og Stiftelsestilsynet. Han forteller at Windows ikke bare var et valg, men et krav fra it-avdelingen.

- Vi bruker Windows for å ha kontroll rent funksjonsmessig. Det er praktisk, og de andre nettserverne våre er Windows og IIS. Vi så på et par andre publiseringsverktøy, men hadde ikke noe i mot åpen kildekode så lenge det kunne kjøres på IIS, forteller Soleim.

Han legger til at de bruker Windows Web App Gallery-versjonen av Wordpress, og er veldig fornøyd med det. Han er også fornøyd med at tid og penger ble brukt til designfasen, og at utvikling først ble kjøpt inn når designen var i boks.

Driftmessig er det få utfordringer med løsningen.

- Det er enkelt å gå inn og hjelpe innholdsfolka, og driftsmessig liker jeg løsningen veldig godt. Vi bruker lite tid på drift, det meste går til å lage innhold. Det er sånn jeg liker det, sier Soleim.

Wordpress

Wordpress er en populær publiseringsløsning for nett, og brukes mye til blogger, både av privatpersoner og virksomheter.

Verktøyet er basert på åpen kildekode, og er helt gratis å bruke, selv om det forventes en del arbeid med lokal utvikling og design dersom verktøyet skal brukes i virksomhetsøyemed.

Som et tips til brukere av Wordpress sier Sørbø at det gjelder å være kresen i valg av tilleggsmoduler. Han nevner at det finnes rundt 16.000 moduler, og mye er veldig dårlig.

- Det gjelder å være selektiv og kritisk til det du putter inn i systemet. For å velge de rette, sjekk når modulen ble oppdatert sist. Det finnes også informasjon om kompabilitet, hvem som har utviklet modulen, hvor aktiv utvikleren er, og hvilke andre moduler han har utviklet, sier Sørbø, og legger til at det også går an å lese kildekoden om man er usikker om en modul kan brukes eller ei.