Ubuntu utvikles i hemmelighet

Ubuntu utvikles i hemmelighet

Bare godkjente utviklere får være med på neste Ubuntu-versjon.

Linux-distribusjonen Ubuntu er denne uken kommet i versjon 12.10.

Som vanlig i Linux-miljøet har mange bidratt til den nye utgaven, som foreligger både i server- og klient-versjon.

Vil holde overraskelser hemmelig

Men firmaet som står bak Ubunti, Canonical, vil legge et hemmelighetens slør over den neste versjonen, 13.04, som etter planen skal være klar for lansering 25. april neste år.

Mark Shuttleworth, gründeren som står bak Ubuntu, sier det er viktig at overraskelsene ved den kommende versjonen ikke blir avslørt før lanseringen.

Derfor vil deler av utviklingsarbeidet foregå i hemmelighet, og bare utvalgte Linux-utviklere får være med på denne delen av arbeidet, skriver Shuttleworth på sin blogg.

Det er viktige nøkkelområder av Linux-distribusjonen som skal utvikles utenfor offentlighetens innsyn, melder IDGs nyhetstjeneste.

Lei av kritikere

Ubuntu-gründeren er åpenbart lei av kritikere, ifølge IDGs nyhetstjeneste. I blogginnlegget sitt skriver Shuttleworth at kritikere vil fortsette å være kritiske selv når de får være med på å diskutere ideer før de settes ut i livet.

Derfor vil invitasjonene til å være med på utviklingen av neste Ubuntu-versjon bare gå til utviklere som Canonical mener det er verdt å stole på og som på sin side stoler på Ubuntu-folkene.

De som får bli med på prosjektet, skal utarbeide noe «sexy overraskelser» i 13.04-versjonen, skriver Ubuntu-gründeren.

For større bedrifter

Ubuntu 12.10, som er lansert nå, inneholder en del forbedringer av den store 12.04-oppgraderingen, som kom i april. Det var en større oppgradering myntet særlig på storbedrifter og med garanti for vedlikeholdsoppdateringer i fem år fremover.

Til å utvikle neste versjon vil Shuttleworth altså ha med seg utviklere som man kan stole på ikke snakker i søvne, skriver Ubuntu-gründeren i blogginnlegget.

Mobil-tilpassing

I forbindelse med den kommende versjonen vil det særlig legges vekt på å videreutvikle tilpassingen til mobile enheter, med fokus på batterilevetid og minneforbruk.

Beslutningen til Shuttleworth om å begrense antall utviklere til noen få utvalgte kan imidlertid bidra til at den neste Ubuntu-utgaven ikke vil få fordelen av å ha blitt testet og forbedret av en større del av Linux-miljøet før lanseringen, slik det er vanlig med store Linux-oppgraderinger, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Fri Programvare