Universitetet bryter dokumentregler

Selv om Regjeringen sier noe annet, publiserer Universitetet i Oslo fortsatt dokumenter i Word-format.

Publisert Sist oppdatert

Som et ledd i arbeidet med å innføre åpne standarder i det offentlige, har det blitt bestemt at alle dokumenter må offentliggjøres i den åpne standarden ODF fra 1. januar 2009.

Slik er det ikke.

Universitas forteller at dokumentene for vårsemeseteret på Universitet i Oslo har blitt lagt ut i Word- og Powerpoint-formatet. Kun ett eneste fakultet har fulgt loven, og lagt det ut i de lovlige formatene ODF eller PDF.

- Vi har tilrettelagt for dette. Men hvor mye dette er i bruk, det vet jeg ikke, innrømmer it-direktør Lars Inge Oftedal i Universitetets senter for informasjonsteknologi overfor Universitas.

Friprog fortviler

Informasjonsavdelingen legger seg flate, og innrømmer på sin side at de ikke har informert de ansatte om det nye reglementet.

Norges frontkjemper for fri programvare og åpne standarder, Heidi Arnesen Austlid i Friprog, liker naturlig nok det hele svært dårlig.

- Når UiO legger ut studieinformasjon i Word-format, må studenten ha denne programvaren for å få tilgang til dokumentet. Dette bryter med det vedtatte kravet om åpne standarder, sier Austlid til Universitas.

Hun har tidligere uttalt til Computerworld at hun mener studenter blir lurt til å kjøpe Microsofts Office-pakker, til tross for at det finnes gratis alternativer. At universiteter ikke legger ut informasjon i formater som uten problemer kan åpnes i disse alternativene, gjør henne ikke mindre oppgitt over situasjonen.

Microsoft skjelver ikke

Microsoft, som blir "vinneren" om det offentlige ikke følger sine egne regler, synes på sin side det offentlige heller skulle velge deres OOXML-format. Og de er ikke i tvil om at det fortsatt finnes et marked for deres Office-pakke, til tross for at åpne standarder gjør sitt inntog.

- Vi tror de som blir Microsoft Office-brukere gjør det fordi de foretrekker funksjonene og brukervennligheten, og derfor er villige til å betale de hundrelappene det koster, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge Eirik Lae Solberg til Universitas.