- Velg friprog for norske elever

- Velg friprog for norske elever

KOMMENTAR: Ikke la norske skoleelever lære it i regi av Microsoft.

Norske skoleelever lærer it på skolen, men de lærer det i regi av Microsoft. Så godt som all programvare - fra tekstbehandling og regneark til presentasjonsverktøy - er i all hovedsak levert av den amerikanske programvaregiganten.

Mange mener dette ikke er noe problem. Microsoft er jo også det elevene vil møte når de forlater skolebenken.

Prinsipielt er det likevel en del ting å innvende på dette.

Flere valgmuligheter

Da pc-en for tjue år siden var i ferd med å gjøre sitt gjennombrudd, var utvalget av verktøy begrenset. Microsoft vant kampen om hvilket operativsystem som skulle gjelde, og det bidro også til at selskapet etter hvert satt med bukten og begge ender på applikasjonssiden.

Det var derfor ikke unaturlig at det var Windows og Office som ble det foretrukne valget i skoleverket. Men mye har skjedd siden den gang.

Utvalget av fri programvare har økt dramatisk, og i dag finnes det fullgode åpne alternativer til de fleste behov som skulle oppstå i skoleverket. De er til alt overmål også gratis i innkjøp.

Lisenser koster

Det er ekstremt konserverende for Microsofts markedsposisjon at alle elever i Norge i praksis kurses i en kommersiell aktørs it-verktøy over statskassen. Det hindrer innovasjon hos andre aktører og det er neppe norske skattebetaleres ansvar å bidra så direkte til bunnlinjen i et av verdens største selskap.

For det koster penger. Selv om Microsoft sterkt reduserer prisene overfor skoler og universiteter (som viser at selskapet tydelig ser verdien i å kapre unge brukere) utgjør det store antallet lisenser store kostnader.

Norske skolemyndigheter bør derfor gjøre et prinsippvalg. Der hvor det finnes fullgode friprog-alternativer bør disse rett og slett velges.

Les om:

Fri Programvare