Frigjør sentralbordet

Hvorfor skal du ha eget sentralbord og faste linjer når mobiloperatørene gir deg muligheten til ett nummer og ett apparat -- mobiltelefonen?

"Ring meg på mobilen i kveld". "Personen på internnummer 3984 er ikke til stede, vennligst legg igjen beskjed". "Nei, han er ikke på plass. Vent skal jeg se hva mobilnummeret hans er". "Du er nå nummer åtte i køen." Hvis ingen av kundene dine har hørt dette før, kan du slutte å lese her.

I dag har praktisk talt alle mobiltelefon, og de fleste bedrifter en telefonløsning basert på en eller annen hussentral. Brukerne har minst to telefoner å forholde seg til, talepostkasser og forskjellige koder for viderekobling og andre tjenester. Selve hussentralen koster penger. Selv om investeringen er gjort, skal den driftes og kanskje utvides.

Regnestykke

Da kan det være lønnsomt å se hva mobiloperatørene har å tilby. Telenor kaller sin tjeneste Proffnett, mens Netcoms løsning heter Trådløs Bedrift. I prinsippet er tjenestene like; sentralbordfunksjoner og slikt som ligger i en hussentral er flyttet over og driftes i operatørenes mobiltelefoninett.

Det er verd å merke seg at den enkelte kan beholde sitt eksisterende mobilnummer. Det forsikrer både produktsjef Thomas Lie i Netcom og informasjonssjef Sigurd Sandvin i Telenor Mobile.

Begge har løsninger som kan integreres mot eksisterende systemer og datasystemer som for eksempel Microsoft Exchange. Men prisstrukturen er forskjellig, så du bør gjøre en vurdering av hva bedriften din trenger før du sjekker prisene.

Hvor ringer du?

Samtaler mellom fasttelefoner er relativt rimelige, men svært mange samtaler er mobil til mobil eller mellom mobil og fasttelefon. Det er en faktor du bør ha med når du vurderer en løsning som dette.

Og ikke minst hvor mye utenlandssamtaler du har. Kanskje det kan lønne seg å ha en enkel fastlinje til dette? Og hvor mye av dagens telefontrafikk er intern, men fra mobil til mobil fordi det er praktisk? Det er mange faktorer du må ta med i regnestykket over hvor mye du har å hente på å sende hussentralen til resirkulering.