Friskmelder julehandelen

Friskmelder julehandelen

HSH forventer moderat vekst og en samlet elektronikkomsetning på 2,4 milliarder kroner i desember.

HSH, hovedorganisasjonen for handels- og tjeneste-Norge, ga nylig ut sin konjunkturrapport knyttet til julehandel og reiser.

Tallene viser at det i løpet av desember totalt vil bli lagt igjen 45,4 milliarder kroner i butikkene i desember. Det er 35 prosent eller 11,9 milliarder kroner høyere enn hva snittet er de elleve andre månedene i året.

- Vi forventer en moderat vekst i julehandelen i år. Nordmenn hegner om juletradisjonene og prioriterer mat, vin og gaver i desembermåneden nå som tidligere, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH i en pressemelding.

I snitt vil hver og en av oss bruke 9 450 kroner i desember på handel. Det er 2 480 kroner mer enn hva som er normalt ellers i året.

- Likevel ser vi at nordmenn relativt sett bruker mindre på julehandel enn tidligere, sier hun.

Undersøkelsen viser at vi prioriterer mat, vin og gaver i julemåneden. Blant annet vil rundt én milliard kroner ekstra vil bli brukt på Vinmonopolet og på taxfree. Hos elektrobutikkene er det forventet at omsetningen vil øke med 90 prosent i desember til 2,4 milliarder kroner sammenlignet med ellers i året, hvorav 1,1 milliarder er knyttet ved julehandelen.