Frister pc-gigantene med storkontrakt

Frister pc-gigantene med storkontrakt

Bergen og Trondheim kommune samarbeider om å kjøpe opp mot 6.500 pc-er og 1.000 mobile enheter. I september kan én leverandør få hele kontrakten verdt nærmere 50 millioner kroner.

Bergen og Trondheim kommune har innledet et ferskt it-samarbeid. Et av de første resultatene av dette er felles innkjøp av nytt pc-utstyr. I august går fristen ut for den som ønsker å fange kontrakten som kan være verdt opp i mot 50 millioner kroner. Kommunene ønsker kun én leverandør for begge kommunene.

 

Dra nytte av trønderne

 

- Vi skal ha kun én leverandør og en produsent av pc-delen. Vi har også sagt at vi kan ha en alternativ leverandør for mobiltelefon- og pda-biten, sier Lars Tveit, direktør for konkurranse og utvikling i Bergen kommune.

 

Begge kommunene satser hardt på standardisering. Trondheim har kommet lengst og Bergen håper på å dra nytte av erfaringene som trønderne har. I dag har Trondheim en pc-leverandør, Dell, mens Bergen har tre: HP, TCI og Dell.

 

- Det er greit når man vil ha valgmuligheter, men kanskje ikke når man skal standardisere. Og nå er det standardisering som gjelder, sier Tveit.

 

80 modeller

 

Bergen kommune har i dag 80 forskjellige pc-modeller, noe som gir enorme driftskostnader. Disse kostnadene skal reduseres gjennom å standardisere på et fåtall modeller og et eget utskiftningsprogram.

 

- Trondheim kommune har jobbet mye med dette allerede. Vi drar veksler på hverandre og drar nytte av erfaringen de har, sier Tveit.

 

Kommunene har også sett at de kan samarbeide på flere it-områder. Trondheim outsourcer driften sin til EDB, mens Bergen har en intern driftsorganisasjon som inne i en omleggingsprosess. 

 

- Skal dere også legge ut driften?

 

- Det har vært diskutert de siste årene. Men i det siste har vi hatt sterkt fokus på å endre organisasjonen til at drift blir en  ren driftsorganisasjon, noe det ikke har vært før. Nå er det en ren driftsorganisasjon som skal kunne konkurrere på selvstendig grunnlag mot eksterne leverandører. Utover det  er det ingenting som er avgjort i forhold til outsourcing. Det er et tema som ikke er fjernet, men vi må først og fremst få kontroll på infrastrukturen vår.

 

Kobbel av muligheter

 

- Hvem vil kjempe om kontraktene?

 

- Dette blir en utfordring for leverandørene. Vi antar at leverandører som Ementor og Umoe IKT, ComputerLand, HP og Dell vil være interesserte. Det blir spennende å se hvordan de store aktørene oppfører seg i et så stort anbud fra to av de største kommunene i Norge.

Les også:

Kuppet Norges største it-kontrakt

Hard kamp om Oslo-kontrakter

Her er den feteste it-kontrakten i 2006

Bygger vestlandsk it-gigant