Fritt frem for Oracle

Fritt frem for Oracle

Dommer dømmer i Oracles favør. Dommen er et nederlag for amerikanske myndigheter som ønsket å stoppe oppkjøpet av Peoplesoft.
Det amerikanske Justisdepartementet gikk til sak mot Oracle i et forsøk på å blokkere selskapets forsøk på å ta over konkurrenten Peoplesoft. Natt til fredag norsk tid kom avklaringen. Dommeren i saken dømte i Oracles favør. Dermed er en viktig hindring for oppkjøpet av Peoplesoft fjernet for Oracle.

Beslutningen betyr at Oracles 15 måneders lange kampanje for å ta over konkurrenten kan fortsette. Prisen Larry Ellison er villig til å betale for Peoplesoft er nå kommet opp i 7,7 milliarder dollar.

Amerikanske myndigheter feilet i å overbevise retten om at et eventuelt Oracle-kjøp av Peoplesoft vil skade konkurransen og føre til høyere priser.

Assisterende statsadokat Hewitt Pate, som kjørte saken, er skuffet og sier til IDGs egen nyhetstjeneste at Justisdepartementet nå vurderer hvilke muligheter som finnes. Å anke dommen er en nærliggende løsning.

Beslutningen er et nederlag for amerikanske myndigheter og et tilbakeslag for Peoplesoft som kjemper en knallhard kamp for å unngå et oppkjøp. Men dommen er langt fra noe grønt lys for Oracle. Den største hindringen er nemlig en såkalte "giftpille" som Peoplesoft aktiverte da det fiendlige oppkjøpet startet.

Det vil si at selskapet emiterer løpende for å hente kapital og dermed gjøre seg dyrere å kjøpe opp. Oracle har stilt spørsmåltegn ved lovligheten av Peoplesofts giftpille, og har gått til sak som starter 27. september i år.

Oracles første reaksjon på seieren fra det amerikanske justisdepartementet er at "en viktig barriere er fjernet".

-- Beslutningen setter press på styret i Peoplesoft om å møte oss og vurdere bruken av sin giftpille, slik at aksjonærene kan akseptere vårt tilbud, sier Jeffrey Henley, styreformannen i Oracle, i en uttalelse fra selskapet.