Fruktbarhet for fall

Fruktbarhet for fall

Varmen fra en bærbar pc i fanget kan gi dårlig sæd.
Amerikanske forskere advarer menn mot å ha bærbar pc på fanget for ofte. Ny studie viser at slik pc-bruk øker temperaturen i pungen og kan skade sædcellene, skriver Aftenposten.

Amerikanske fruktbarhetseksperter undersøkt hva som skjer når menn bruker laptop på fanget. Resultatene er illevarslende for unge menn som gjerne vil bli fedre: Med en bærbar pc på fanget i en time øker temperaturen i venstre del av pungen med 2,6 grader i gjennomsnitt, og i den høyre stiger den med 2,8 grader. Flere tidligere studier har vist at temperaturøkninger i pungen og testiklene på mellom 1 og 2,9 grader kan ha en vedvarende og betydelig negativ effekt på sædcellene og fruktbarheten.

- Det har lenge vært kjent at høy temperatur kan sette ned sædkvaliteten. 2,6 og 2,8 grader er mye i denne sammenheng. Dette kan ha en uheldig effekt på menns fruktbarhet. Men bruken av pc på fanget skjer jo i perioder, og det er vanskelig å si hvordan det vil slå ut, sier klinikksjef Thomas Åbyholm ved Rikshospitalet.

Studien publiseres i det anerkjente tidsskriftet Human Reproduction i dag. Forskerne bak studien advarer tenåringer og unge menn, men flere studier er nødvendig for å fastslå hvor skadelig temperaturøkningen faktisk er.