Frykter .eu-kaos

Det kan bli ny rekord i spesialøvelsen domene-byråkatisk flaskehals når registreringen for Europas nye toppdomene settes i gang i dag.

Den belgiske domeneregistraren Eurid har en tung tid i vente. Onsdag åpnes registreringen av nye .eu-domener for hele EU-området. Internettleverandørene frykter kaos og store problemer med å motta alle forespørsler for nye domener.

Den første runde i registreringen, som har fått navnet "sunrise periode", gjelder det merkenavn og offentlige instanser i hele Europa. Registreringen går gjennom lokale providere til Eurid.

Eurid fordeler navn etter "først til mølla"-prinsippet. Ikke før i etterkant har organisasjonen kapasitet å kontrollere om forespørslene er gyldige. Det vil ta Eurid, i samarbeid med Pricewaterhouse Coopers, 40 dager å kontrollere hver eneste søknad. Først da kan en bedrift eller organisasjon være sikker på at de kan bruke domenet.

Flere registrarer frykter at det vil bli kaos i dag og ved starten av de neste rundene. Ikke bare vil mange fra hele Europa sende søknader til Belgia, det er også godt mulig at uvedkommende vil prøve å forstyrre prosessen med ddos-agrep eller lignende.

Kostnader

I første runde vil bedrifter og organisasjoner betale 50 euro (400 kroner) som engangsbeløp for registreringen, i tillegg til årsavgift. I den andre fasen åpnes registreringen for alle bedrifter i Europa, og engangskostnandene vil være litt høyere.

I den tredje fasen, som starter 7. april, er registreringen åpen for alle EU-borgere. De betaler bare årsavgift, ikke registreringskostnader. Også norske domeneregistrarer har åpnet for .eu-registrering.