Frykter hjemme-pc-kollaps

Hvis kuttet i hjemme-pc ordningen blir gjennomført, vil dette markedet falle sammen, mener Nicator.

Når Bondevik-regjeringen foreslår å begrense bruttotrekkordningen for hjemme-pc til maksimalt 10.000 kroner kan det gå på bekostning av arbeidsplasser i it-bransjen.

 

Flere selskaper som har spesialisert seg på bruttolønnsordningen kan gå trange tider i møte hvis de rødgrønne gjennomfører begrensningen. En av dem er Nicator AS, som spesialiserte seg på levering av løsninger for hjemme-PC-er til store bedrifter.

Ingen tid til omstilling

- Forslaget i statsbudsjettet er en stor utfordring med tanke på dagens omsetning, sier salgsdirektør Ole Anderson i Nicator Norge.

 

Anderson er spesielt bekymret med tanke på at forslaget ikke innbærer noen form for overgangsordninger, slik at det mulig å omstille seg. 

 

- Vi har heldigvis en økonomisk ryggrad i konsernet, men vi må nok begynne med noe annet. Slik vi er rigget i dag faller markedet sammen hvis det innføres en prisgrense på 10 000 kroner.

 

Anderson viser til historier fra Nederland der et market på nærmer 100.000 hjemme-pcer forsvant over natten ved at bruttolønnsordningen ble avskaffet. - Folk handlet ikke dette utstyret privat, slik mange hadde spådd.

Klar beskjed til bransjen

Nicator er likevel optimistisk og tror forslaget fra regjeringen vil åpne for nye forhandlinger. Selskapet regnet med at bruttolønnsordningen ville komme opp til evaluering, og Anderson anser først og fremst forslaget som en klar melding til bransjen om å omstille seg.

 

Hjemme-pc-orningen har tatt av. Enkelte aktører har ikke oppført seg spesielt redelig ved å tilby «frynsegoder» som plasma tver og hjemmekinoprojektorer. Nå kommer straffen.

 

- Dette er et slag i ansiktet som rammer alle. Den nye regjeringen har som mål å heve den digitale kompetansen i Norge og ordningen er nødt fortsette, sier Anderson.

 

Han tror vi vil få en lignende ordning som i Sverige, hvor man har en prisgrense på 30.000 kroner over tre år, men med klare regler for hva slag utstyr som godtas gjennom bruttolønnsordningen.  

 

Opplæring i fokus

- I Sverige har bransjen holdt seg til avtalen. Alt utstyret som selges her må være avhengig av en pc for å fungere. Ergo betyr dette slutten på både digitale kamera, projektorer, plasma og lcd-tver, fortsetter Anderson.

 

Også her bør fokuset bør holdes på «det å bli bedre på data».

 

Selv om man får mye utstyr for 10.00 kroner i dag, mener Anderson at dette bare er halve sannheten. Maskinvaren utgjør knapt halve prisen, Poenget med avtalen er jo å levere en komplett pakkeløsning bestående av både pc, kontorprogramvare, antivirus, kursing, support, forsikring og finansiering.

 

- Det er lite realistisk å tro at dette behovet kan dekkes med et tak på 10.000 kroner, avslutter Anderson.