Frykter ikke nedleggelse

SUNDVOLLEN: Det pågår en rå maktkamp mellom telemyndighetene og ledelsen i Bane Tele om selskapets fremtid og driftsmodell. Dette innrømmer selskapets salgs- og markedsdirektør Mathias Peter.
-- Jeg er ikke redd for at Bane Tele splittes eller legges ned som følge av Gsm Railway-saken. Samferdselsdepartmentes avvisning av vårt forslag kom som en bombe på oss forrige fredag. Det har hele tiden vært meningen at Gsm R-prosjektet etter hvert skulle legges i et eget aksjeselskap. Men det har ikke alle politikere og byråkrater fått med seg, sier Mathias Peter.

Under NORTIBs telekromkonferanse på Sundvollen Hotell var det onsdag en isfront mellom samferdselsminister Toril Skogsholm og byråkrater på den ene siden, og Bane Teles ledelse på den andre siden. Bane Tele hadde stilt mannsterke på konferansen, muligens for å bedrive lobbyvirksomhet.

Forlot konferansen

Men administrerende direktør Trygve Tamburstuen, også kjent som Norges fremste lobbyist, unnlot å stille opp i en paneldebatt med Toril Skogsholm. I Aftenposten onsdag skjelte Tamburstuen i kraftige ordelag ut Staten som eier til Bane Tele og anklaget dessuten Telenor for sabotasje i Gsm R-saken.

Computerworld vet ikke om Bane Teles eier (altså Staten ved samferdselsminister Skogsholm) hadde gitt Tamburstuen munnkurv i forbindelse med det som skulle bli årets teleduell på NORTIB-konferansen. Påtagelig var det i hvert fall at Tamburstuen "rømte" Sundvollen Hotell etter å ha holdt et meget kort og særdeles diplomatisk foredrag tidligere på onsdagen. Dette sto i skarp kontrast til hans utbassunering i Aftenposten.

Men Tamburstuen klarte ikke å la være å vise sin misnøye over Gsm R-avslaget. Overfor 150 konferansedeltagere sa han skarpt: -- Du trenger ikke konkurrenter når du har Staten som eier!

Mister fibernettet?

Mathias Peter bekreftet overfor Computerworld at Gsm R-saken var tema på styremøtet i Bane Tele i går. Dette var første styremøte etter at Bane Tele fikk stoppordre fra departementet.

På forhånd sa styreformannen i Bane Tele, Stein O. Nes, at muligheten for å miste fibernettet er noe av det som skulle skal diskuteres på styremøtet på torsdag. I så fall kan Skogsholm klare å velte hele Bane Tele.

Trygve Tamburstuens harde utspill i forbindelse med Gsm R-saken er i ferd med å bli en "het potet" for både Samfedselsdepartementet og Regjeringen. Et resultat av dette kan være at statsråden vil ha Tamburstuen fjernet fra sin stilling. Men dette vil ingen politikere eller byråkrater kommentere. I hvert fall ikke offentlig. Siste ord om Gsm R-saken og Bane Teles fremtidige roller blir neppe avgjort på denne siden av helga.