Frykter økt terrorisme med biometri-pass

Frykter økt terrorisme med biometri-pass

Biometriske pass kan øke faren for terrorisme i stedet for å redusere den, frykter flere amerikanske organisasjoner.

USA har ikke like hastverk med å innføre nye pass som myndighetene i Norge, men venter til neste år. Og i motsetning til i Norge debatteres passene heftig.

Nye bestemmelser offentliggjort på tampen av oktober fastslår at alle nyutstedte pass innen oktober 2006 skal inneholde en databrikke (RFID - redio frequency identification) med personlig informasjon.

Det amerikanske innenriksdepartementet har mottatt 2.335 henvendelser om saken, hvorav 98 prosent er negative og omhandler personvern og sikkerhet, skriver IDG News Service.

- Forferdelig idé

Passene skal være vanskeligere å forfalske, men ikke alle er sikre på at det faktisk er tilfelle.

Amerikanske Electronic Frontier Foundation (EFF) og borgerrettighetsorganisasjonen ACLU ( American Civil Liberties Union) frykter at det skal bli for lett å avlese informasjon fra RFID-brikkene som passene skal inneholde.

"RFID i pass er rett og slett en forferdelig idé. I tillegg har innenriksdepartementet handlet uten rettmessig myndighet og uten å gjennomføre noen form for kost/nytte-analyse. Man ber amerikanske borgere om å ofre egen sikkerhet og personvern "på forhånd" for et farlig eksperiment som man ikke en gang har brydd seg med å begrunne" skriver EFF-advokat Lee Tien i en artikkel på EFFs nettsider.

Enkelte RFID-brikker kan leses av på lengre avstander, slik at de under gitte forhold lett kan skannes av kriminelle, for eksempel på flyplasser. RFID-pass kan slik virke forlokkende på terrorister, fordi de kan eksponere amerikanske borgeres personinformasjon for fremmede, mener EFF.

Endret kodene

Koden i RFID-passene er nå endret fra å være "aktiv" til "passive", som skal bidra til at det blir umulig å lese dem av lenger avstand enn et par tommer. I tillegg skal de krypterte digitale signaturene være umulige å forfalske, hevder innenriksdepartementet.

En produsent av RFID-kort i Texas, Axalto, lovpriser endringene som er gjennomført.

- Dette er et fint eksempel på at myndighetene lytter til opinionen. Med disse endringene er det umulig å trekke informasjon ut av passene, sier Axaltos teknologidirektør Nevill Pattinson til IDG News Service.

Amerikanske myndigheter forsikrer også at passene vil oppfylle kravene i den internasjonale standarden fra luftfartsorganisasjonen.

ACLU synes endringene er et skritt framover, men er likevel ikke fornøyde.

- Det er fortsatt usikkert om dette er en god nok teknologi. Det gjenstår flere essensielle spørsmål med hensyn til sikkerheten, sier ACLUs tekonlogitalsmann Barry Steinhardt til IDG News Service.

Les også: Norge utsteder halvferdige pass.